İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu

İKGF-Dİ Başkanı İskandarov:- "Maksat, çeşitli ülkelerden gençlerin, başka ülkelerin elbiselerini giyerek, o ülkeyle ilgili sorunları düşünme, fikir üretme ve çözüm yollarını bulma becerilerini kazandırmaktır. Bu çalışma, İslam coğrafyasındaki gençler aras

TAHRAN (AA) - İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Başkanı Elşad İskandarov, forumun amacının, çeşitli ülkelerden gençlerin başka ülkelerin elbiselerini giyerek, o ülkeyle ilgili sorunları düşünme, fikir üretme ve çözüm yollarını bulma becerilerini kazandırmak olduğunu söyledi.

İran'ın Meşhed kentinde düzenlenen İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu'nda verilen "İslami İşbirliği Organizasyonlarında Uluslararası Modelleme" konulu konferans sonrası AA muhabirine konuşan İskandarov, İKGF-Dİ ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

İskandarov, "2006 yılında Türkiye'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in inisiyatifiyle kurulan İKGF-Dİ, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından çok kısa bir sürede tanındı. Merkezi İstanbul'dadır. Amacı, gençlerin işbirliği ve dayanışmasını sağlayarak ekonomi, sosyal ve kültürel alanlarda entelektüel gelişimlerini sağlamaktır." dedi.

İİT Model Simülasyon Konferansı'nın, İslam İşbirliği Gençlik Forumu tarafından 4'üncü kez gerçekleştirildiğini belirten İskandarov, "Bu çalışmanın ilki 2010 yılında yapıldı. Daha önce İstanbul, Kazan ve Malezya'nın Putra Cae kentlerinde düzenlendi." diye konuştu.

Simülasyon programının amacının, İslam coğrafyasındaki uluslararası ilişkiler bölümü öğrencilerinin dünya gündemine İİT modeli penceresinden bakma becerisini kazandırmak olduğunu belirten İskandarov, "Toplam 26 ülkenin üniversitelerinde simülasyon yarışması düzenleniyor. Bu yarışmaları kazanan gruplar senede bir kere düzenlenen uluslararası konferansta bilgilerini paylaşıyorlar. En iyi performansı gösteren grupları ödüllendireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

-Başka ülkelerin elbiselerini giymek

Forumda yarışan gençlerin gündem maddelerini, Suriyeli mülteciler, İslamofobi, Libya'da siyasi çözüm ve ekonomik kalkınma için somut çözümlerin oluşturduğunu dile getiren İskandarov, "Maksat, çeşitli ülkelerden gençlerin başka ülkelerin elbiselerini giyerek, o ülkeyle ilgili sorunları düşünme, fikir üretme ve çözüm yollarını bulma becerilerini kazandırmaktır. Bu çalışma, İslam coğrafyasındaki gençler arasındaki duygu bağlarının güçlenmesini sağlayacaktır." dedi.

Bölgede yaşanan radikalizm ve tekfirci ideolojinin meydana getirdiği problemlerin yanı sıra İTT ülkelerindeki ekonomik kalkınma sorunlarının da gençlerin çözüm üretmeye çalıştıkları alanlar arasında yer aldığını dile getiren İskandarov, "İİT ülkelerinin kalkınmada geride kalmaları özellikle gençler için büyük bir problemdir. Örneğin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da var olan işsizliğin artmaması ve mevcut şartları koruyabilmek için 20 yılda 80 milyon iş yeri açılması gerekiyor. İşsizliği azaltmak için ise bundan çok daha fazla iş yerinin açılmasına ihtiyaç var." diye konuştu.

Fas'ın Fes, İran'ın Şiraz ve Malezya'nın Putra Cae şehirlerinin 2017 yılı için "Gençlerin Başkenti" rolünü üstlendiğini belirten İskandarov, gelecek yıl faaliyetlerinin çeşitli aktivitelerle bu kentlerde devam edeceğini söyledi.

Yarın sona erecek programa aralarında 10 Türk öğrencinin de bulunduğu 48 ülkeden 126 öğrenci katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :