İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği Başkanı Kılıç:

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği Başkanı Kılıç:

"Eğer bir gün İslam birliği, önce fikri sonra siyasal düzeyde gerçekleşirse, İSİPAB gibi kuruluşların toplantılarından çıkan kararlar tavsiye olarak kalmaz"- "Birileri savaşmak veya bazı ülkeleri savaştırmak istiyorlar. Üst akıl böyle istiyor. Eğer 15 Tem

TAHRAN (AA) - MUSTAFA MELİH AHISHALI - İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği (İSİPAB) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, İslam birliğinin fikri ve siyasal düzeyde gerçekleşmesi durumda İSİPAB gibi kuruluşların yaptırım gücü elde edeceğini söyledi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kılıç, Ankara'da 17-18 Ekim'de düzenlenecek İSİPAB İcra Komitesi toplantısı öncesi AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İSİPAB İcra komitesi toplantısının İran'da düzenlenmesinin planlandığını belirten Kılıç, "Fakat Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz darbe girişimini İslam ülkeleri meclis temsilcilerine anlatmak için toplantıyı Ankara'da düzenlenmeyi talep etti. İran Meclis Başkanı Ali Laricani bu isteğe olumlu cevap verdi. Darbe girişiminde yanımızda duran İranlı yetkililere ülkem ve şahsım adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Genel kurul toplantısına hazırlık amacıyla düzenlenen icra komitesi toplantısına katılacak 15 üye ülkeden 6'sının başkanlar düzeyinde olmasını beklediklerini dile getiren Kılıç, "İSİPAB her yıl 54 ülkenin katıldığı genel kurul toplantısı düzenler. Son genel kurul toplantısını Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirdik. Irak parlamentosu şu an dönem başkanımızdır. Bir sonraki toplantı Ocak 2017'de Mali'nin başkenti Bamako'da düzenlenecek." dedi.

- Yaptırım gücü

Topluluğun yaptırım gücü hakkında bilgi veren Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu tür uluslararası toplulukların yaptırım gücü bulunmuyor. Toplantılar neticesinde karar oy birliğiyle alınıyor, onaylanıyor. Fakat bu kararları uygulamayan ülkelere yaptırım söz konusu olmuyor. İkaz ediliyor. Uyarılar, tavsiye seviyesinde kalıyor. Bu Birleşmiş Milletler (BM) kararları için de böyle. Mesela İsrail hakkında bir karar alınıyor. İsrail uygulamıyor. İsrail uygulamamanın bir cezasını görmüyor. Yaptırım gücü konusu her zaman gündeme gelen bir konudur."

Yaptırımın ancak hukuksal birliktelikle mümkün olacağına dikkati çeken Kılıç, "Fakat bu nasıl olur? Bu ancak hukuksal manada birliktelik olursa mümkün olabilir. Avrupa Birliği (AB) gibi. AB'de alınan bir karar tüm üye ülkeleri bağlıyor. Eğer bir gün İslam birliği, önce fikri sonra siyasal düzeyde gerçekleşirse, İSİPAB gibi kuruluşların toplantılarından çıkan kararlar tavsiye olarak kalmaz. O zaman yaptırım gücü olur." diye konuştu.

- "Birileri savaşmak veya bazı ülkeleri savaştırmak istiyorlar"

Prof. Dr. Kılıç, söz konusu toplulukların yaptırım gücü olmasada bu gibi teşkilatlara ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

"Birileri savaşmak veya bazı ülkeleri savaştırmak istiyorlar. Üst akıl böyle istiyor." diyen Kılıç, "Eğer 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı, darbenin ikinci adımı Türkiye-İran savaşı olacaktı. Neden? İslam dünyasının ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda en büyük ve en önemli Sünni ülkesi Türkiye'dir. Yine İslam dünyasının ekonomik ve kültürel birikimi itibarıyla çok önemli ve güçlü ülkesi İran'dır ve Şii'dir. Üst akıl 'bu ikisi de benim için büyük tehlike olacak' deyip bir taşla iki kuş vuracaktı." şeklindeki görüşlerini paylaştı.

Kılıç, parlamentoların konumlarının ülkeden ülkeye değişmesine rağmen İSİPAB'a üye ülkelerin parlamento başkanlarının sadece yasamada değil, o ülkenin iç ve dış işlerinde hatırı sayılır kimseler olduğunu aktardı.

İslam İşbirliği Teşkilatının (İTT) 57 üyesi olmasına rağmen İSİPAB'ın 54 üyesi olmasına da değinen Kılıç, "İSİPAB'ın şu anki üye ülke sayısı 54'tür. Özbekistan üyemiz değil. Brunei'nin meclisi yok. Nijerya ise meclis başkanı çok sık değiştiği için üyelikleri mevcut değil." şeklinde bilgi verdi.

- İSİPAB hakkında

Suudi Arabistan'ın Cidde kenti merkezli İTT tarafından 1998 yılında alınan kararla kurulan İSİPAB'ın hedeflerinden bazıları şöyle:

"İslam medeniyetinin farklı yönlerinin vurgulayarak kutsal İslam ilkelerinin tanıtılması ve yayılması,

Ortak hedefler oluşturma amacıyla diğer parlamento, hükümet veya sivil toplum örgütleriyle ilişkilerin, iş birliğinin ve koordinasyonunun güçlendirilmesi,

Adalet temelinde insan hakları ve insani ilkelere saygının arttırılması ve savunulması, bununla birlikte barışın tesisi için dünya halkları arasında koordinasyonun güçlendirilmesi."

Merkezi İran'ın başkenti Tahran'da bulunan İSİPAB'ın hali hazırda 54 üyesi var.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :