İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Konferansı

İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Konferansı

SESRIC Genel Direktörü Kulaklıkaya:- "İslam ülkeleri içinde en çok karşılaşılan sağlık sorunlarının başında aşılama konusundaki yetersizlik geliyor"- "İslam ülkeleri içinde sağlık hizmetlerine ulaşım oranı çok düşük iken bebek ölüm oranları çok yüksek. İs

İSTANBUL (AA) - İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, İslam ülkeleri içinde en çok karşılaşılan sağlık sorunlarının başında aşılama konusundaki yetersizliğin geldiğini belirterek, "İslam ülkeleri içinde  sağlık hizmetlerine ulaşım oranı çok düşük iken bebek ölüm oranları çok yüksek. İslam ülkelerinde 5 yaşına kadar geçen süreçte 15 çocuktan biri vefat ederken, bu konuda dünya ortalaması 22'de bir çocuk" dedi. 

Çırağan Sarayı'nda Sağlık Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. Sağlık Bakanları Konferansı'nda konuşan Kulaklıkaya, konferansın ana amacının İslam dünyasındaki sağlık sorunlarının çözümü konusunda iş birliği yapılması olduğunu ifade ederek, konferans sonucunda ortaya çıkacak eylem planının katılımcı ülkelerin ortak çabasıyla hayata geçirileceğini söyledi.

Kulaklıkaya, SESRIC'in gelişmekte olan ülkelerle İslam ülkelerinin entegre edilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedefi içinde sağlık konularının öne çıkması için projeler ürettiğini dile getirerek, İslam dünyasının her alanda iş birliği yapabilmesi amacıyla mekanizmalar geliştirdiğini kaydetti.

SESRIC'in konferansa özel hazırladığı rapora dikkati çeken Kulaklıkaya, şöyle konuştu: 

"İslam ülkeleri içinde en çok karşılaşılan sağlık sorunlarının başında aşılama konusundaki yetersizlik geliyor. Sağlık hizmetlerine ulaşım oranı çok düşük iken bebek ölüm oranları çok yüksek. Raporda  'İslam ülkelerinde sağlık harcamaları, eğitilmiş insan sayısı, hasta başına düşen yatak sayısı ne durumda?' gibi sorulara cevap aradık. Örneğin, 1990'da İslam ülkelerinde yılda,4,5 milyon çocuk ölümü olurken, 2013'te bu rakam 2,9 milyona düştü. Bu başarı aşılamadaki artış ve bazı bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi ve sağlık hizmetlerine daha çok yatırım yapılması ile açıklanabilir. Hamileliği sırasında dünyada 48 kadından bir  kadın ölürken, İslam ülkelerinde 34 kadından bir  kadın hayatını kaybediyor. Yine İslam ülkelerinde 5 yaşına kadar geçen süreçte 15 çocuktan biri vefat ederken, dünya ortalaması bu konuda 22'de bir çocuk. İslam ülkelerinin sağlıkla ilgili milli gelirden aldığı pay yüzde 4,4. Bu oran dünyada yüzde 10 civarında. Yani İslam ülkeleri olarak sağlık alanında çok ciddi yol almamız gerekiyor. Şu da var ki, İslam ülkeleri kavramı çok homojen olmadığı için düşük olanlar bu konuda iyi olan ülkelerin ortalamalarını düşürüyor. İslam ülkelerinde görev  alan sağlık personeli sayısına bakıldığında 10 bin kişiye 25 personel düşüyor. Dünyada ise 10 bin kişiye 46 personel hizmet veriyor. 57 İslam ülkesi içinde 27'sinin sağlık karnesi çok kötü."

- "İslam ülkelerinin en güvenilir veri bankasıyız"

Kulaklıkaya, tüm bu sebeplerden dolayı İİT ülkelerinin sağlık alanında çalışmalarına ağırlık vermesi ve sağlık hizmetlerini hızla çoğalan nüfuslarına ulaştırmaları için gerekli adımları atmaları gerektiğini belirtti. 

Kulaklıkaya,  SESRIC olarak İslam ülklerindeki, bağımlılık konusuyla da ilgili araştırmalar yaptıklarının altını çizerek, özellikle tütün bağımlılığı konusunda İslam ülkelerinin dünya ortalamasının çok üstünde olduğunu tespit ettiklerini vurguladı.   

SESRIC ve Dünya Nüfus Örgütü'nün İslam ülkelerinde sağlıklı üreme ile alakalı bir çalışma yapacaklarını belirten Kulaklıkaya, "İlgilendiğimiz alanların başında yenidoğan konusu geliyor. Zira bazı hastalıklar var ki sadece yeni doğanlara has. Eğer bu konuda sadece toplum değil sağlık personeli de yeterince bilinçlendirilmezse yenidoğan ölümleri çok yüksek seyretmeye devam eder. Bu konuda farkındalığı artırmak ve sağlık personelini eğitmeye yönelik çalışmalarımız var. İslam ülkeleri içinde sadece devletlerle çalışmıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarını da bu alanda seferber etmeye çaba gösteriyoruz. Gönüllü doktorları bir araya getiren bir birlik kurduk" diye konuştu.

Kulaklıkaya, İslam Konferansı Örgütü'ne (OIC) üye olan 57 ülkenin istatistik amaçlı araştırma ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi için kurulan SESRIC'in, İslam ülkeleri arasında koordinasyonu sağlamayı amaçladığını ifade ederek, "SESRIC, ülkeler arasında istatistik, araştırma ve eğitim konularında iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı oluyor. Bu amaçla çeşitli eğitim faaliyetleri, araştırma çalışmaları yürütüyor, projeler gerçekleştiriyor ve toplantılar düzenliyor. İslam ülkelerinin en güvenilir veri bankasıyız diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı