İslam Ekonomisi ve Finansı için Avrupa Akademisi Konferansı

İslam Ekonomisi ve Finansı için Avrupa Akademisi Konferansı

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da düzenlenen İslam Ekonomisi ve Finansı için Avrupa Akademisi (EAİFE) Konferansı sona erdi.Konferansta "İslami bankacılığın...

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da düzenlenen İslam Ekonomisi ve Finansı için Avrupa Akademisi (EAİFE) Konferansı sona erdi.

Konferansta "İslami bankacılığın öncülerinin kuramları, İslam ekonomisinde çağdaş uygulama yolları, İslami bankalara şer'i gözetim" gibi çeşitli konular ele alındı.

Konferansın sonuç bildirgesinde, İslami bankaların katılıma dayalı yatırım araçlarının etkinleştirilmesi suretiyle pratik uygulama sürecinin düzeltilmesinin zorunlu olduğu belirtildi.

Açıklamada, İslami bankaların murabaha ( Bir malı üzerine kâr koyarak satma) dar boğazından çıkarak katılıma dayalı yatırım araçlarına yönelmesi gerektiği ifade edildi.

İslami bankaların insan kadrolarını yetiştirmek için çaba sarf etmesi gerektiği de belirtilen açıklamada, mevcut durum değerlendirmesi sonucunda yöneticiler ve çalışanların çoğunun geleneksel kurumlardan geldiği ve İslami banka düşüncesiyle ilgili bilgilerinin geliştirilmesinin gerekliliğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Açıklamada, İslami bankaların, uygulamalarında İslami kurallara uymalarını sağlama yükünün önemli kısmının şeri fetva ve denetim kurumlarının üzerinde olduğu aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, her ülkede "herhangi bir siyasi ya da ekonomik tarafa bağlılığı bulunmayan ve finans sektörünün farklı konularında fetvalar ile fıkhi içtihatları birleştirecek, o ülkede faaliyet gösteren İslami finans kurumlarının şeri denetimini sağlayacak Merkezi Yüksek Kurum bulunmasının zorunlu olduğu" ifade edildi.

"Kurucuların düşüncesi ile uygulamadaki gerçeklik arasında İslami bankalar" temasıyla 2 gün önce başlayan konferansa Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin Karadaği, Başbakan Binali Yıldırım'ın Başdanışmanı Ömer Faruk Korkmaz ve 15 ülkeden akademisyen ve alimler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :