İslam, diğergam bir dindir

Ramazan Allah’a kulluğun yalnızca bireysel değil sosyal bir olgu olduğunu gösteriyor!

Ramazan’da artık yokuş aşağı gidiyoruz. 

Oruçlu günler bir bir azalıyor. Takvim yapraklarından tek tek düşüyor. 

Ramazan manevi bir temizlik, manevi bir arınma ayı olduğu kadar bedenen de  bir rahatlama, dinlenme imkanı veriyor bizlere.

Yorulan, adeta bize isyan eden bedenimiz bir aylık bir kendini tamir etme, yenileme sürecini yaşıyor. Adeta bakıma çekiliyor.

 Mesela ben kendi adıma söylemek istiyorum, neredeyse her gün ağrıyan midem oruçla birlikte rahatladı, o ağrıdan eser kalmadı.

 17 saati bulan bu aç ve susuzluk sürecinin yanında bu Ramazan’ın özellikle ilk on gününün çok yüksek bir sıcaklık  içinde geçti. Ancak kısa süren kış aylarından farklı bir şey hissettiğini söyleyene pek rastlamadım.

Allah demek ki, ecrini ve sabrını veriyor bu güzel ibadetin.

Ramazan sadece maddi gıdanın alınmasında bir düzenlemeye götürmüyor bizi, manevi gıdadan da kendimize yeni bir düzen, yeni bir başlangıç oluşturuyoruz.

Hazreti Peygamberin hayatından, Kur’an tilavetlerine, teravihlerden verilen fitre ve sadakalara kadar bu gıda çeşitliliği sayıca artmakta, madde dünyasında boğulan bizleri adeta mana oksijeniyle gerçek hayata çağırmaktadır.

Ramazan yalnızca belli bir süre zarfında yiyip içmemek anlamına gelmiyor, yiyip içemeyen, evine ekmek dahi götüremeyen muhtaç halinde olanları düşünme, onlarla bağ kurma, oruç eylemiyle onlarla aynileşme şansını da bizlere tanıyor.

“Allah’ım kimseyi açlıkla imtihan etme” şeklinde duanın ne anlama geldiğini de yakinen idrak etmiş oluyoruz.

Kul olmanın yalnızca ibadet değil, ibadetle süslenen güzel insani, İslami hasletler olduğunu, başkasını düşünmek, başkası için üzülmek, başkasının dertleriyle hemhal olmak, başkalarını sevindirmek olduğunu, hem Ramazan’da hem de Ramazan sonrası kutlayacağımız bayramla bizzat yaşamış oluyoruz.

Allah’a hakkıyla kulluk yapmanın bireysel değil sosyal bir olgu olduğunu anlatan ibadetlerin en mühimi Ramazan ve bu ayda tutulan oruçtur.

Evet hakkıyla kulluk yapabilen insanın “komşusu aç iken kendisi tok yatan” insanlar olmadığını göstermesi bakımından sosyal bir ibadettir oruç.

İslam bu nedenledir ki,  diğergam dindir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar