"İslam Coğrafyasında Yaşanan Mezalim" söyleşisi

"İslam Coğrafyasında Yaşanan Mezalim" söyleşisi

İSTANBUL (AA) - Bağcılar Belediyesi "İslam Coğrafyasında Yaşanan Mezalim" konulu söyleşi düzenledi.Belediye'den yapılan açıklamada, ramazan etkinlikleri...

İSTANBUL (AA) - Bağcılar Belediyesi "İslam Coğrafyasında Yaşanan Mezalim" konulu söyleşi düzenledi.

Belediye'den yapılan açıklamada, ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide, Doğu Türkistan, Mısır ve Suriye başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde müslümanların maruz kaldığı mezalimin anlatıldığı belirtildi.

Söyleşi öncesi Bağcılar'daki sivil toplum örgütleri, Doğu Türkistan'da müslümanlara yönelik saldırılara dikkati çekmek amacıyla hazırladıkları bildiriyi okudu.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Çin devletinin müslüman Uygur Türkü kardeşlerimize yönelik saldırılarını öğreniyoruz. Aldığımız acı haberlerle kahroluyoruz. Tüm zulüm altındaki kardeşlerimiz için dua yapıyoruz. Her ne kadar aramıza nifak sokmaya çalışsalar da bin yıldır kardeşçe yaşıyoruz. Çünkü ortak değerlerimiz inananları bir arada tutuyor. Kat ettiğimiz yol ve aldığımız hava bölüştüğümüz ekmek hep aynı. Millet olarak sadece Türkiye’nin geleceğini düşünmekle yetinmemeliyiz, İslam coğrafyasının umudu olan Türkiye geçmişte olduğu gibi yine müslümanların güven kaynağıdır. Türkiye, yalnızca kendi halkı için değil, Suriye, Irak, Mısır, Bosna, Arakan, Doğu Türkistan başka olmak üzere sadece müslümanların değil, Batı'nın mağdur ettiği merhamet adalet bekleyen tüm dünya mazlumları için umut ışığıdır."

Etkinlikte konuşan İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, Doğu Türkistan'da yüz binlerce Çinli'nin her yıl Urumçi ve Kaçkar'a yerleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Nerede bir zulüm varsa oraya el uzatılmalı. Bu konuları, kendi memleketimizin iç siyaseti haline getirmemeliyiz. Düzenli ve planlı bakış açısına sahip olmalıyız. Bu hale düşüşümüzün nedenini de iyice araştırmalıyız ve konuşmalıyız. Filistin için olduğu gibi tüm Müslümanlar için topluca hareket etmeli, toplu karşı duruş sergilemeliyiz."

Gazeteci yazar Ekrem Kızıltaş ise birilerinin cetvellerle haritalar çizmeye çalıştığını belirterek, "Haritada renkler karışık. Her biri ülkelerdeki cepheleri, değişik terör örgütlerini temsil ediyor. Suriye'nin kuzeyinde de yeni çizimler yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Gazeteci yazar Nevzat Çiçek ise Batı'nın, Müslümanların seçtiği liderlerin iktidara gelmesini engellediğini savundu.

Cezayir ve Mısır'da bu durumun yaşandığını anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

"Batı ortaya çıkan iradenin kendisine yakın durup durmadığına, amaçlarına uygun davranıp davranmadığına bakmaktadır. Ulus devlet mantığının PYD üzerinden kurulması Müslümanlara bir şey kazandırmaz. Suriye'de eşit ortaklık kurulmalı. Selahattin Eyyubi döneminde bu yaşanmıştır. Çünkü o, devletini adaletle yönetmiştir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı