İslam Alemi Regaib Kandili’ni kutluyor

İslam Alemi Regaib Kandili’ni kutluyor

İslam aleminde mübarek kabul edilen ve recep, şaban, ramazan aylarını kapsayan "üç ayların" habercisi Regaib Kandili, idrak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığınca Regaip Kandili dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek

İslam aleminde rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların habercisi kabul edilen Regaip Kandili, yarın idrak edilecek. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan, Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve mağfiret gecesi" olarak kabul ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Regaip Kandili dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Ankara'da Melike Hatun, Bursa'da Ulu, Yozgat'ta Büyük (Çapanoğlu), Aydın'da Külliye, Konya'da Hacı Veyiszade, İstanbul'da Fatih, Eyüp Sultan ve Valide-i Cedid camilerindeki özel programda, Kur'an-ı Kerim ve mevlit okutulacak.

islam-alemi-regaib-kandili’ni-kutluyor--(1).jpg

MÜFTÜ AKPINAR REGAİB KANDİLİ’Nİ KUTLADI

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Üç ayların başlangıcının tüm Müslüman alemine hayırlar ve barış getirmesini diledi. Akpınar Recep ile Şaban ayının Ramazan ayının hazırlığı olduğunu ifade eden Akpınar, “ Yüce Rabbimize hamdolsun bizleri bir kere daha bu hayır panayırı mübarek aylara kavuşturdu. Recep-Şaban-Ramazan peygamberimiz (a.s) ’in bir duasında “Allah’ım Recep’i Şaban’ı bize mübarek kıl bizi ramazana eriştir” buyuruyor. Dolayısıyla bir hadiste üç ay birlikte geçiyor. Özellikle söylüyorum bazen “Üç aylar dinde yok” gibi sözler söyleniyor. Hâlbuki bu konuda bu ayların faziletine dair başka hadislerde var. Başka rivayetler de var ama en önemlisi bu dua hadisinde bu üçünün birlikte zikredilmesidir” dedi.

ORUÇ BORCU OLANLARA FIRSAT

Üç ayların başlamasının bir başka güzel tarafının Ramazan ayına hazırlık olduğunu dile getiren Akpınar, “Oruç borcu olanlar bu aylar içerisinde borçlarını tamamlarlar. Bu aylar hem borçları olanların oruç tutmaları için fırsat,  hem bedenen bünyenin Ramazan’a hazırlanmasına vesiledir.  Aynı zamanda nafile oruç tutmak için fırsattır. Peygamberimiz (a.s) ’in vasileri doğrultusunda Pazartesi ve Perşembe veya ayın 14 ve 15’inci günleri oruç tutmak fazilettir. Bunun yanında diğer ibadetlerimizi yaparsak bu aylarda sevap çarpanı yüksek olan aylardır” şeklinde konuştu. 

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMA ZAMANI

Üç ayların başlamasıyla birlikte kötü alışkanlıklardan ve içinde bulunduğumuz günahlardan arınmak için fırsat olduğunu belirten Müftü Akpınar, insanların bu aylarda ibadete yöneldiğini söyledi. Alkol, uyuşturucu ve sigarayı bırakmak isteyenler için Üç ayların vesile olduğunu yineleyen Akpınar, “Şöyle ki alkole ve uyuşturucuya müptela olanlar hatta sigaraya bu ayları kurtulma vesilesi olarak görebilirler. Namaz problemi yaşayanlar bu aylarda namaza başlayabilirler. Hayır hasenat iyilik güzellik ibadet adına bir yenilenme bir değişim fırsatı olarak değerlendirilmelidir” dedi.

islam-alemi-regaib-kandili’ni-kutluyor--(2).jpg

HARAM AYLARA GİRDİK

Recep ayının manevi özelliklerini ve bu ayda yapılacak olan ibadetleri anlatan Akpınar şöyle konuştu, “Recep ayı özellikle kuran-ı kerim’de 4 haram aydan bahsedilir bu 4 haram ayla ilgili hükümler vardır. Bu 4 haram ayından birisidir içerisinde bulunmuş olduğumuz Recep ayı bu aylarda Yüce Rabbimiz tarafından savaşın yasaklandığı aylardır. Aslında bunun hikmeti de insanlığı barışa hazırlamaya yöneliktir. Dolayısıyla haram ayının içerisine girmiş bulunuyoruz. İnşallah bunları hem değerlendiririz hem de coğrafyamız için hem de ümmeti Muhammed için barışa huzura kavuşmamıza vesile olur diye dualar ederiz ben bu vesileyle tüm kardeşlerimizin bu mübarek aylarını tebrik ediyorum. Ramazan ayına Yüce Rabbimiz bizi eriştirsin diye niyazda bulunuyorum. Tabi bu ayların bize bereket getirmesi için çalışıp çabalamamız alıcılarımızı açık tutmamız gerek. Yoksa bu aylar bütün insanlığa geliyor ama kalbini açık tutan bu aylardan istifade ediyor. Kimi az istifade ediyor kimi çok istifade ediyor. ‘Rabbim bu ayları bize bereketlendir mübarek kıl’ derken bu aylardan istifademiz çok olmalı”

islam-alemi-regaib-kandili’ni-kutluyor--(5).jpg

KONYA’DA ŞİVLİLİK ZAMANI

Konya’ya has Şivlilik geleneği bugün idrak edilecek. Çocuklar kapı kapı dolaşarak torbalarını ikramlıklarla dolduracak. Konya’da Fener alayı geleneği de dün akşam gerçekleştirildi.

Konya’da bugün çocuklar ‘şivlilik’le şenlenecek Türkiye’de Konya’ya özgü olarak gerçekleştirilen “Şivlilik” mübarek 3 ayların başlangıcında çocukları sevindirmek bu manevi iklimi onların sevinciyle artırmak ve taçlandırmak amacıyla Recep ayının ilk Perşembe gününde idrak ediliyor.

FENER ALAYI

Konya'da Şivlilik kutlamaları Regaib kandilinden bir gün önce, geceleyin başlıyor. Akşam namazından sonra kağıttan yapılmış fenerlerini ellerine alan çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklara çıkarak fenerlerini ateşliyorlar ve birlikte neşeyle sokakları dolaşmaya başlıyorlar. Bu âdete "fener alayı" deniliyor. Sonra da sokakları dolaşan çocuklar, gençler, anneler, babalar; onlar gelmeden mahalle abilerinin mahallenin bir köşesinde yaktıkları ateşin etrafında toplanıyorlar. Dileyenler ateşin üzerinden atlayabiliyorlar. Şenlik, eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine dek devam ediyor.

islam-alemi-regaib-kandili’ni-kutluyor--(4).jpg

ŞİVLİLİK

Şivlilik, Konya'ya has bir gelenektir. Receb ayının ilk günüdür ve Konya'da 'Şivlilik Günü' olarak kutlanır. Konya halkı bu günü 'İlk Namaz' olarak da adlandırır. Şivlilik, Regaip Kandili'nin ilk gündüzüdür. İki aşamalı olarak kutlanılır. Regaib kandilinin sabahında, ellerine poşetlerini alan çocuklar, mahalle mahalle, ev ev dolaşarak kapıyı açanlara "kandiliniz mübarek olsun" sözleriyle birlikte "şivlilik" diye sesleniyorlar. Ev sahipleri çocuklara, gofret, şekerleme, çikolata,  bisküvi gibi atıştırmalıklardan küçük misafirlerine ikram ediyorlar. Eski dönemlerde çocuklara kuru üzüm, kuru iğde, nohut gibi ikramlarda bulunuluyordu. Bu gelenek akşam saatlerine kadar sürüyor.

 

Dünyanın değişik coğrafyalarında farklı kültürel kutlamalara sahne olan Üç ayların başlangıcı Konya’da sadece ibadetle mükellef yetişkinler için değil, çocuklar için de bir teslimiyettir. Üç ayları iple çeken çocuklar için o gün, Ramazan Bayramı’na kadar sürecek mutluluk kervanının başlangıcıdır.

 

Şivlilik ile ilgili Konya tarihçilerinin yaptığı tarif şöyledir; “Regaip Kandili günü sabahı, sabah namazından sonra mahalledeki üç ile on beş yaş arasındaki kız erkek çocukları sokak başlarında toplanarak ilk kapıdan başlamak üzere kapıları birer birer çalarak açılmasını beklerler, kapı açılması biraz gecikti mi hep bir ağızdan ve tempo ile şu maniyi söylemeye başlarlar. 'Şivli şivli şişirmiş, Erken kalkan pişirmiş, İki çörek bir börek, Bize namazlık gerek. Şivlilik...' Çocukların sesini duyan ev sahibi bayan, elindeki tabak dolusu üzüm veya ne verecekse onunla gelerek kapıyı açar ve sıra ile çocukların avucuna veya ekseriye boyunlarına takmış oldukları keselere birer avuç vermek suretiyle onları sevindirirmiş. Çocuklar bu kapıdan kısmetlerini aldılar mı diğer kapıya topluca koşmaya başlar, öğleye kadar bütün mahalle dolaşılmış olur.”

BİŞİ DAĞITIMI

Regaib kandilinin gündüzündeki âdetlerden biri de “pişi” ya da “bişi” dir.  Bişi un, tuz ve suyla hazırlanan hamurun yağda kızartılması süretiyle yapılıyor. Hanımlar yaptıkları bişileri komşularına dağıtıyorlar. Yufka ekmeğin yaygın olduğu dönemlerde bişiler yufka ekmeklerin içine sarılarak dağıtılırdı.

YEREL YÖNETİMLER SAHİP ÇIKIYOR

Yerel yönetimler Konya’ya has bu geleneğe sahip çıkıyor. Geleneği canlı bir şekilde yaşatmak amacıyla belediyeler şivlilik dağıtımı ve Fener Alayı etkinlikleri gerçekleştiriyor. Servet R. Çolak – Memleket