İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması

İskoçya bölgesel parlamentosu, bugün ikinci bağımsızlık referandumu talebi için oylama yapacak

LONDRA (AA) - İskoçya bölgesel parlamentosu, bugün ikinci bağımsızlık referandumu talebini oylayacak
İskoçya bölgesel parlamentosunda geçen hafta başlayan ancak çarşamba günü Londra’da gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle askıya alınan bağımsızlık referandumu oturumu bugün yeniden başlayacak.

Milletvekillerinin yerel saatle 17.00’de ikinci bağımsızlık referandumunu oylayacak.

İskoç parlamentosundan çıkmasına kesin gözüyle bakılan ikinci bağımsızlık referandumu kararının Londra'daki merkezi hükümet tarafından da onaylanması gerekiyor.

İskoç parlamentosunda 63 milletvekiliyle çoğunluğu elinde tutan Bölgesel Başbakan Nicola Sturgeon liderliğindeki İskoç Ulusal Partisine, bağımsızlık referandumu oylamasında 6 milletvekili bulunan Yeşillerin de destek vermesi bekleniyor.
- Merkezi hükümet karşı

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Sturgeon, referandum için 2018 sonbaharının veya 2019 ilkbaharının uygun tarih olacağını bildirmiş ancak merkezi hükümetin başbakanı Theresa May yeni bir referanduma karşı olduğunu açıklamıştı.

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini yarın resmen başlatmaya hazırlanan May, İskoçya’da bağımsızlık referandumu için "şimdi zamanı değil" ifadesini kullanmıştı.

Merkezi hükümetin İskoçya’dan Sorumlu Devlet Bakanı David Mundell da herhangi bir bağımsızlık referandumu talebini reddedeceğini açıklamıştı.
Birleşik Krallık'ın referandum mekanizmasını düzenleyen yasaları İskoçya'ya kendi başına referandum yapma hakkı tanımıyor. Referandum için İskoçya ile Londra'daki merkezi hükümet arasında özel bir anlaşma imzalanması gerekiyor. 2014'te yapılan ilk bağımsızlık referandumu için 2012'de bu tür bir anlaşma imzalanmıştı.

Dün İskoçya’yı ziyaret eden May, burada Sturgeon’la da başbaşa bir görüşme gerçekleştirmişti.

- Referandum süreci
Birleşik Krallık'tan ayrılmayı 2014'te referanduma götüren ancak bağımsızlık için yeterli çoğunluğu sağlayamayan İskoçya'da hükümet, Brexit oylamasının ardından ikinci bir bağımsızlık referandumunu gündeme almış ve yeni bir halk oylaması tasarısını tartışmaya açmıştı.
Ülkedeki ilk bağımsızlık referandumunda merkezi hükümetin, "Birleşik Krallık'tan ayrılmak Avrupa Birliği'nden (AB) de ayrılmak anlamına gelir." şeklindeki tehdidinin de etkisiyle halkın yüzde 55'i Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana oy vermişti.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.

İngiltere ve Galler'de Brexit oyları ağırlıkta çıkmış, İskoçya'da halkın yüzde 62'si, Kuzey İrlanda'da da yüzde 55,8'i AB üyeliğinin devamı yönünde oy vermişti.
Birleşik Krallık yarın Lizbon anlaşmasının 50. maddesini işleterek Brexit sürecini resmen başlatacak. Böylece ülke 1973'den bu yana üyesi olduğu AB'den iki yıl içinde ayrılmış olacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :