"Işık ve Renk Dijital Sergisi" 2 Mayıs'ta kapılarını açıyor

"Işık ve Renk Dijital Sergisi" 2 Mayıs'ta kapılarını açıyor

Ziraat Bankası sanat koleksiyonundan eserlerin yer aldığı "Işık ve Renk Dijital Sergisi", 2-6 Mayıs'ta sanatseverlerle buluşacak

İSTANBUL (AA) - Ziraat Bankası sanat koleksiyonundan eserlerin yer aldığı "Işık ve Renk Dijital Sergisi", 2 Mayıs'ta kapılarını açıyor.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, kuruluş yıllarından itibaren sanat ve sanatçıya verdiği destekle Türkiye'nin kültürel mirasına çok önemli katkılar sağlayan, koleksiyonunda 2 bin 500’den fazla sanat eseri bulunan Ziraat Bankası, koleksiyonundan yüzlerce eseri, İstanbul Gençlik Festivali bünyesinde 2-6 Mayıs'ta "Işık ve Renk Dijital Sergisi" ile gençlerle birlikte tüm sanatseverlerle buluşturuyor.

Ziraat Bankası Bankacılık Operasyonları ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ali Kırbaş, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Ziraat'in, sanatın değerlerini toplumla paylaşmak ve sanatı yaşanır kılmak için Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren sanat ve sanatçıya verdiği desteği "Sanat için, sanatın içinde" sloganıyla bütünleştirmiş bir banka olduğunu belirtti.

Günümüze kadar sanat koleksiyonerliği bilinci ile hareket eden Ziraat Bankası'nın, Türkiye adına gurur duyulan bir sanat birikimini bir araya getirmeyi başardığını kaydeden Kırbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ziraat Bankası, Türk resminin gelişmesine öncülük etmiş olan sanatçıların yapıtlarını bünyesine alarak topluma tanıtmak görevini üstlenirken koleksiyoner bir kimlik de kazanmıştır. Güzel sanatların bütün dallarını kapsamına alan ve kuruluşundan bugüne geçen süreç içinde gelişen akımlar doğrultusunda yapılmış olan sanat eserlerini içeren Ziraat Bankası Koleksiyonu, ülkemizin sanat tarihini belgeleyen niteliğiyle Türk Resim Sanatının gelişim seyrini göstermesi bakımından da büyük bir önem taşımaktadır.

Sanatçıya yapılabilecek en önemli katkının sunum alanlarının artırılması olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle koleksiyonumuzda bulunan eserlerin sanatçılarının retrospektif sergileri için farklı müze ve galerilerle, diğer banka ve kamu kuruluşları ile proje bazında iş birliği içinde bulunarak sergilenmesine olanak sağlıyor, sanatçılarımızın yaşamları boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaların bir bütün olarak sanatseverlerin beğenisine sunulması için elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz. Bankamızın sanata ve sanatçıya desteğinin en önemli simgesi uzun yıllardır faaliyette olan İstanbul (Tünel Sanat) ve Ankara (Kuğulu Sanat) galerilerimizdir. Her yıl bu galerilerimizde 50'nin üzerinde bağımsız sanatçının eserleri kendilerinde hiçbir ücret ve masraf talep edilmeden sergilenmektedir."


- "Kültür ve sanatı toplumsal hayatın ayrılmaz bir unsuru olarak görüyoruz"


Ali Kırbaş, Ziraat Bankası olarak, kültür ve sanatı toplumsal hayatın ayrılmaz bir unsuru, sosyal ve ekonomik gelişimin çok önemli bir parçası olarak gördüklerini, bankanın koleksiyonunda 2 bin 500’den fazla sanat eseri bulunduğunu bildirdi.

Kırbaş, Avrasya Gösteri Merkezi’nde "Işık ve Renk Dijital Sergisi" için 2 bin 500 metrekare alan üzerine özel olarak inşa ettikleri, bin 500 metrekare kapalı alana sahip dev komplekste, çoklu projeksiyon ve LED yansıtma teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş dijital sergi binası ile 20 metre çapında bir kubbe "Ziraat Kubbe"nin yer aldığını bildirdi.

Hemen tamamı dijital ekranlarla kaplı sergi alanında bankanın koleksiyonunun birbirinden değerli eserleri arasından seçtikleri 58 adedinin ekranlarda yer aldığını, eserlerin, bu sergi ve ekran formasyonu için özel olarak hazırlanmış bir prodüksiyon ile ziyaretçilerle buluşacağını belirten Kırbaş, şunları kaydetti:

"Ayrıca, bankamız sanat koleksiyonunun en nadide orijinal eserlerinden bazılarını da bu etkinliğe özel olarak getirdik. Ankara’dan İstanbul’a toplam 25 sanat eseri transfer edildi. Sergimizi ziyaret eden sanatseverler böylelikle hem dijital hem de gerçek onlarca farklı eseri aynı çatı altında deneyimleyebilecek. Sergi ana salonunda eserlerin dijital olarak sergilenebilmeleri için toplamda 600 metrekare LED ekran, seçilen eserlerin dijitalleştirilmesi için 100 megapiksel çözünürlükte özel fotoğraf makineleri kullanıldı. Sergi alanımızda kurulan bir diğer bina, 20 metre çapındaki Ziraat Kubbe. Bu kubbenin tavan alanında 5K çözünürlükte eser gösterimi yapacağız. Türkiye’de ilk defa bir sergide çoklu projeksiyon teknolojisinin kullanıldığı, tamamen dijital ekranlardan oluşturulmuş 10 metre yüksekliğindeki bu kubbe altında aynı anda 150 kişi Ziraat Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan 'İstanbul' teması ile özel olarak seçilmiş 16 adet eseri çok farklı bir kurgu ile izleyecek. Kubbenin tavanında eserlerin dijital olarak sergilenebilmeleri için toplam 400 metrekarelik dev ekranlar kullanıldı.

Bankamız sanat koleksiyonundan Hikmet Onat (1885-1977), İbrahim Safi (1898-1983), Antoine Ignace Melling (1731-1838), Hoca Ali Rıza (1864-1919) ve Cevat Erkul'un (1897-1981) yapıtları Ziraat Kubbe’de, Mehmet Güleryüz’ün Vardiya, Burhan Uygur’un Kırmızı Soyut, Utku Varlık’ın Gece Kaçışları ile Neşe Erdok ve Erol Akyavaş gibi önemli ressamların eserleri de 'Işık ve Renk' sergisinin galeri alanında dijital olarak yer alacak. Sergimizde, orijinal eserlerle birlikte 65 ayrı sanatçımızın toplam 83 eseri görülebilecek. Ayrıca, sergi alanına oluşturduğumuz özel bir salonda ziyaretçiler, bankamız sanat koleksiyonunda yer alan yüzlerce farklı eseri, yine dev dijital ekranlarda, özel bir yazılım ile hazırladığımız bilgisayarları kullanarak interaktif bir şekilde inceleme fırsatı da bulacak."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :