İşgale direnen heyet ahşap işlemede

İşgale direnen heyet ahşap işlemede

Sivas Kongresinde 96 yıl önce "Vatanın bölünmez bütünlüğü"ne vurgu yapan kararları alan aralarında Mustafa Kemal Atatürk'ün de bulunduğu Heyet-i Temsiliye üyelerinin yer aldığı fotoğraf karesi Sivaslı ahşap oyma ustası tarafından özel maun ağacına işlendi

SİVAS (AA) - CÜNEYT ÇELİK / MERVE TOPUZ - Vatanın kurtuluşu yolunda önemli adımlardan biri olan ve "Vatan bölünmez bütündür" kararının alındığı Sivas Kongresinin 96. yıl dönümü nedeniyle aralarında Mustafa Kemal Atatürk'ün de bulunduğu Heyet-i Temsiliye üyelerinin yer aldığı tarihi fotoğraf karesi ahşap işlemeye aktarıldı.

Çivi kullanmadan ince işçilikle camiler için minber ve mihraplar yapan Sivaslı ahşap oyma ustası Süleyman Daştan (36), üniversitede aldığı eğitim sayesinde de ahşap malzeme üzerine özgün eserler ortaya koyuyor. 

Daştan, Sivas Kongresinin 96. yıl dönümü nedeniyle Heyet-i Temsiliye Üyelerinin 1919 yılında Sivas Kongresinde çektirdiği toplu fotoğrafı Afrika'da yetişen özel maun ağaca işledi. Tabloda, aralarında Mustafa Kemal Atatürk'ün de bulunduğu Heyet-i Temsiliye üyelerinin figürleri yer alıyor.

Tablo ile ilgili AA muhabirine bilgi veren Daştan, "Sivas" denildiğinde akla 4 Eylül Kongresinin geldiğine işaret ederek "Sivas 4 Eylül Kongresi ile anılan bir şehir. Ben de '4 Eylül Kongresi'ni anlatan ne yapabilirim' diye düşündüm ve kongrede 'Manda ve himaye kabul edilemez' kararını çıkartan delegelerin resimlerini ahşaba aktardım" dedi.

Daştan, projeyi önce zihninde tasarladığını belirterek, "Daha sonra ahşap ayarladım. Bu iş için yurtdışından özel olarak maun ağacı getirttim. Fotoğraftaki figürleri, insanları, şablonların çizimini yaparak ahşaba aktardım ve bundan sonra da oymaya başladım. Yaklaşık 1 aydır bu çalışmayı yapıyorum. Bunların silüetini benzetmek zorundayız. Kara kalem gibi aktaramayız, dolayısıyla çok vakit aldı" diye konuştu. 

-"Özel kök boyası kullandım"

Tablo için çok titiz bir çalışma yaptığını ve emeğini esirgemediğini dile getiren Daştan, zımparalama işleminden sonra özel kök boya kullanarak tabloyu tamamlandığını söyledi.

Fotoğraftaki 29 delegeden 23'ünü tabloya aktardığını belirten Daştan, "Delegelerin fotoğraflarına yaşam hikayelerine baktım, araştırdım ve delegeleri ahşaba aktarmaya başladım. Mustafa Kemal Atatürk'ü en sona bıraktım. Daha fazla zaman ayırmak istedim, hassas bir şekilde yaptım" şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı