İSEDAK 33. Toplantısı

İSEDAK 33. Toplantısı

İslami Kalkınma Bankası Başkanı Hajjar:- "Bilim, teknoloji ve inovasyon, kalkınma için en önemli araçlar. Bu araçlar sayesinde ekonomik zorluklara çözüm bulabiliriz. Ekonomik sorunlar bütün dünyayı etkiliyor. Temiz enerji, içme suyu, yoksulluk ve hastalık

İSTANBUL (AA) - İslami Kalkınma Bankası Başkanı Bandar Hajjar, bilim, teknoloji ve inovasyonun, kalkınma için en önemli araçlar olduğunu belirterek, bu araçlar sayesinde ekonomik zorluklara çözüm bulunabileceğini söyledi.

Hajjar, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 33. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İslami Kalkınma Bankası'nın, yıllardır İSEDAK ile güzel bir işbirliği sürdürdüğünü ve stratejik bir ortak olduğunu anlattı. Hajjar, İslami Kalkınma Bankası'nın, İSEDAK'ın kararlarını uyguladığını, birçok faaliyet ve girişimlerde bulunduğunu belirtti.

İslami Kalkınma Bankası'nın, İSEDAK strateji çerçevesinde alınan kararları uyguladığını ve İİT içi ticaretin geliştirilmesi konusunda faaliyetler gerçekleştirdiğini anlatan Hajjar, şunları kaydetti:

"Yeni bir girişim çerçevesinde, İSEDAK Bilgi Merkezi açılacak ortaklar için. Özel ve kamu sektörü, birlikte çalışma imkanı bulacak. Ülkelerimiz çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Hızlı bir nüfus büyümesi, iklim değişikliği, hastalıkların yayılması gibi sorunlarla uğraşıyoruz. Aynı zamanda işsizliğin gençler arasında artması da bir problem olarak kendini gösteriyor. Bu nedenle 5 yıllık bir program başlattık ve bu çerçevede hükümetler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri arasında iş birliği yapılacak. Hepimiz üye ülkelerin karşılaştığı zorlukların farkındayız. Pek çok sorun var ve bunlar çok karmaşık sorunlar. Bu nedenle ortak çabalarla bunlara çözüm bulabiliriz. Bir network oluşturmamız lazım kalkınma ortaklarımızın bulunduğu. Tüm sektörleri ve alanları içermeli bu. Katma değer zincirlerine katkıda bulunmalıyız. Kapsamlı bir paketten sonra destek sağlanabilir."

- Bilim ve teknoloji araştırmaları için 500 milyon dolarlık fon

Hajjar, İslami Kalkınma Bankası'nın üye ülkelerdeki ortaklarla daha yakından çalışmak istediğini söyledi.

Beş yıllık pilot projenin e-platfomlarının kullanımını da içerdiğini anlatan Hajjar, insan kaynaklarını ve finansal kaynakları daha iyi kullanmak için, uzmanlık-teknik, bilim-bilgi alanında alışveriş yapmak için tüm üye ülkelere çağrıda bulunarak, şöyle konuştu:

"İslami Kalkınma Bankası'nın bu girişimine siz de katılın. Daha çevreci şehirler ve alt yapılar oluşturalım. Bilim, teknoloji ve inovasyon, kalkınma için en önemli araçlar. Bu araçlar sayesinde ekonomik zorluklara çözüm bulabiliriz. Ekonomik sorunlar bütün dünyayı etkiliyor. Temiz enerji, içme suyu, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi. Bu nedenle 5 yıllık pilot programımızda bir eylem planımız var. İİT üye ülkelerinin tam bir teşkilat kurmaları, ilgili kurum ve kuruluşların yatırımcılar, paydaşlarla farklı ilişkiler kurabilmesi için. Bu nedenle İslami Kalkınma Bankası bilim, teknoloji alanlarındaki araştırmalar için 500 milyon dolarlık fon oluşturdu. 100 milyon riyal de katkı alındı. Bu fonun ilk toplantısı Astana'da gerçekleştirildi. İslami Kalkınma Bankası, ilk elektronik platformu kullanacak, bu türün ilk örneği. Bu bağlantı sayesinde üniversiteler, araştırma merkezleri, paydaşlar, kamu ve özel sektörü bu platformda bir araya gelecek. Bu platform sayesinde bilim adamları, araştırmacılar fikirlerini sunacak. Bunlar ticari fikirlere dönüştürülecek. İlk defa biz halkımıza bu fırsatı vermiş oluyoruz. Onlar da inovatif fikirlerini İslami Kalkınma Bankası'na kaydettirebilecekler. Ekonomik ve ticaret konusu önemli. Bu bir öncelik olmalı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :