İş Kur, Ekonomiyi Kucaklıyor

İş Kur, Ekonomiyi Kucaklıyor

Son yıllarda yaptığı çalışmalarla adını sıkça duyduğumuz Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş ile Kurumu’nun faaliyetleri hakkında geniş bir söyleşi yaptık.

Keleş, "Türkiye Çalışma ve İş Kurumu’nun son yıllarda istihdamı artırmaya yönelik projeleri, iş ve işverene sağlanan avantajlar, ve uygulamalar ülkenin kalkınmasında da büyük rol oynadı" dedi. 

İşgücü piyasası hakkında bilgi verir misiniz? 

İşgücü Piyasası; çalışanların emeklerini arz ettikleri işverenlerin de ihtiyaç duydukları işgücünü talep ettikleri piyasadır. İşgücü Piyasasında dengenin sağlanması ülke ekonomileri için önem arz etmektedir. Bu nedenle istihdam artırıcı yatırım ve politikalara ağırlık vermek, mesleği olmayan işgücünü piyasa ihtiyaçları doğrultusunda eğiterek meslek sahibi yapmak, piyasaya girmekte zorlanan işgücünü teşvik ederek kariyerine yardımcı olmak, kendi işini kurarak istihdam alanı oluşturmak isteyene gerekli destekleri vermek gerekmektedir. Bu bakımdan ülkemizde özellikle son on yılda birçok alanda büyük atılımlar ve yatırımlar yapılarak, istihdamda ciddi artışlar gözlenmiştir.

Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri ile mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik programları ile mesleği olmayan, değiştirmek veya geliştirmek isteyenlere iş hayatında önemli kazançlar sağlanmaktadır. İstihdam hizmetleri kapsamında işyeri ziyaretleri, engelli görüşme günleri, kariyer günleri gibi çalışmalar istihdama katkı sağlamaktadır.

il-muduru-emrah-keles--(13).jpg

İş ve Meslek Danışmanlığı amacı nedir?

İşsizliği azaltmayı hedefleyen aktif istihdam tedbirlerinden en etkin olanı “İş ve Meslek Danışmanlığı”dır. İşgücü piyasasındaki işsizlerin önemli bir kısmı aslında yeterli niteliklere sahip olmakla birlikte hangi sektörlerde nasıl iş arayacaklarını bilmedikleri için istihdama geçiş yapamamaktadır. Bazı işsizler ise yeterliliklerini gereği gibi algılayamadıkları için yanlış sektörlerde iş aramakta ve işsiz kalmaktadır. Danışmanlık sadece işsizler için değil meslek değiştirmeyi düşünen çalışanlar için de önem taşımaktadır. İş ve meslek danışmanlığı ile işsizlerin ve meslek değiştirmek isteyenlerin kişisel özellikleri, sahip oldukları becerilerin işgücü piyasası ile uyumlu olup olmadığı, hangi işlere daha yatkın olduğu danışmanlar tarafından tespit edildiğinden “doğru işsiz doğru işe, doğru kursiyer doğru kursa” yönlendirilebilmektedir. Bu yönü itibariyle iş ve meslek danışmanlığı aktif istihdam politikası araçları arasında maliyet açısından en etkin yöntemdir. İş ve meslek danışmanlığının amacı; bireylerin kendilerini ve iş dünyasını tanımalarını sağlayarak; iş yaşamının değişik evrelerinde bireylerin karşı karşıya kaldıkları iş ve meslek seçimi, iş ve meslekte ilerleme, iş ve meslek değiştirme, iş ve meslekte tatmin olma ve kendilerini geliştirme gibi konularda bireysel ve grup olarak yardımcı olmak ve profesyonel destek vermektir.

Türkiye İş Kurumu’nu bize tanıtır mısınız?

İşgücü piyasasında dengenin kurulmasında planlanan işgücü politikalarının başarıya ulaşmasında en önemli faktör istihdam hizmetinin etkin bir şekilde verilmesidir. Ülkemizde kamu istihdam hizmetleri 4904 sayılı kuruluş kanunu ile kısa adı İŞKUR olan Türkiye İş Kurumuna verilmiştir.  Kurumumuz, ulusal istihdam politikası ve ilgili yasalar çerçevesinde istihdamı korumak, yeni istihdam olanakları oluşturmak ve istihdamı artırarak işsizliği düşürmeye yönelik pek çok görev üstlenmiştir. Bu görevler arasında en temel işlevleri oluşturan iş ve işçi bulma hizmetleri, danışmanlık ve rehberlik faaliyetleri ile aktif ve pasif işgücü politikaları ve çalışma hayatında işçi ve işveren arasında çalışmadan kaynaklanan sorunların çözümünde hizmet vermek olarak sayılabilir.

İŞKUR’un en temel faaliyetlerinden biri hiç kuşkusuz iş arayan ile işvereni uygun şartlarda eşleştirerek, nitelikli istihdamı artırmak ve dolayısıyla işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamaktır. İş ve işçi bulmaya aracılık yoluyla yapılan işe yerleştirme hizmeti; iş isteyenlerin meslek ve nitelikleri ile işverenlerin işgücü taleplerinde aranan koşulların eşleştirilmesi suretiyle uygun işle uygun kişiyi buluşturan bir hizmettir.

2017 yılı Temmuz sonu itibariyle İl Müdürlüğümüze kurum faaliyetlerinden faydalanmak için 62.432 kişi başvuruda bulunmuştur. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 55’lik bir artış sağlamış olduk. Bu durum kurumumuza olan güvenin de arttığının bir göstergesidir. Bahsi geçen dönemde İl Müdürlüğümüzde kayıtlı işgücünden 13.630 kişi işe yerleştirilmiştir.

il-muduru-emrah-keles--(27).jpg

Milli İstihdam Seferberliği kapsamında uygulanan +1 İstihdam teşviki hakkında bilgi verebilir misiniz?

Teşvik uygulamasından özel sektör işverenleri yararlanacaklardır.  İşverenler, 31.12.2017 tarihine kadar 2016/Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave aldıkları her bir sigortalı için bu teşvikten yararlanacaklardır. Yeni alınacak işçinin 3 aydır işsiz olması şartı vardır.

Uygulanacak teşvikle işverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için sadece 1.404 TL ödeyecek olup, geriye kalan 773 TL (SGK Primi:666,60₺, Vergi:106,80₺) tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacaktır.

Bu teşvikten yararlanacak işverenler; aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacaklardır.

Aktif ve Pasif İşgücü Politikaları nelerdir?

Kurumumuz tarafından istihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve işgücü piyasasının nitelikli işgücü ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, aktif işgücü politikaları çerçevesinde aşağıda belirtilen faaliyetler yürütülmektedir.

Mesleki Eğitim Kursları

Engellilere Yönelik Meslek Eğitim Kursları

Hükümlü ve Eski Hükümlülere Yönelik Mesleki Eğitim Kursları

İşbaşı Eğitim Programları

Girişimcilik Eğitim Programları

Toplum Yararına Programlar

İş ve Meslek Danışmanlığı faaliyetleri

Pasif İşgücü Politikaları ise; işsizlik sigortası hizmetleri, kısa çalışma ödeneği işlemleri ve ücret garanti fonu hizmetlerini kapsamaktadır.

Aktif İşgücü Politikaları hakkında daha geniş bir bilgi verebilir misiniz?

Eğitime yapılan yatırım, insan kaynaklarını daha zengin hale getirmekte böylece ekonomik büyüme ve dolasıyla gelir artışının anahtarı olmaktadır. İşsizliğin azaltılmasında ve sürekli istihdamın sağlanmasında etkili olabilecek önlemleri düşündüğümüzde işgücünün iş piyasası ihtiyaçları doğrultusunda eğitilmesi ve sürdürülebilirlik sağlanabilmesi için; sektörün temsilcileri, eğitim kurumları ve sosyal ortakların işbirliğine önem verilmesi, yaşam boyu eğitimin hayata geçirilmesi, genç nüfusu çok olan her yıl işgücüne yüz binlerin katıldığı ülkemizde bir zorunluluktur.

2017 yılı Temmuz sonu itibariyle 1.509 kurs ve programda 6.513 kişi Aktif İşgücü Hizmetlerinden faydalanmıştır.

Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen İşbaşı Eğitim Programı, Kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan öğrenme programıdır.

2017 yılı Temmuz sonu itibariyle 1.378 programda 3.607 kişi İşbaşı Eğitim Programından faydalanmıştır.

Bunların yanı sıra, Toplum Yararına Programlarımız (TYP) ile işsizlerimizin kısa süreli istihdamlarını sağlayan projeler düzenlenmektedir. İl Müdürlüğümüz sorumluluk alanında hizmet veren kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerin hazırladıkları projeler kapsamında çalışan katılımcılara asgari ücret üzerinden maaşları ödenmekte ve sigorta primleri yatırılmaktadır.

2017 yılı Temmuz sonu itibariyle 3 bin 641 katılımcı Toplum Yararına Program’dan yararlanmıştır.

Girişimcilik eğitim programı, Kuruma kayıtlı kişilere yönelik olarak kendiişlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanan programlardır. Eğitim programı bitiminde, katılımcılara Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi verilmektedir. Bu belge, KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvuruda gerekmektedir.

2017 yılı Haziran sonu itibariyle 68 programda 1.682 kişiye Girişimcilik Eğitimi verilmiştir.

 Engelli Hizmetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Engellilere Yönelik Mesleki Eğitim ve Rehabilitasyon Faaliyetleri ile işgücü piyasasının dezavantajlı bir unsuru olan engelliler, istihdam edilmelerine yönelik olarak, kendilerinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleklere göre nitelikleri tespit edilmekte ve bu sayede engellilerin işgücü piyasasındaki yeri ve öneminin artırılması amacıyla niteliklerine uygun kurslara yönlendirilmektedirler.

50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları, özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi istihdam etmeleri yasal zorunluluktur.

İl Müdürlüğümüzde her hafta Çarşamba ve Perşembe günleri engelli işgücü istihdam etmek isteyen özel sektör işyeri temsilcileri ile engelli statüde iş arayan vatandaşlarımız arasında iş görüşmeleri yapılmaktadır.

Ayrıca Engelli ve Eski Hükümlü için kendi işini kurma projeleri kapsamında, 2017 yılı birinci dönem başvuruları itibariyle 9 proje başvurusu yapılmış ve komisyon inceleme neticesinde 4 proje kabul edilmiştir. İkinci dönem başvuruları 12 Haziran 2017 itibariyle sona ermiştir. Bu dönemde 7 proje başvurusu alınmıştır. Bu projeler İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nda görüşülerek komisyona sunulmak üzere Genel Müdürlüğümüze gönderilmiştir.

Müdür Bey son olarak İşsizlik Sigortası hakkında bizi aydınlatabilir misiniz?

İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılayarak kendilerinin ve aile fertlerinin zor duruma düşmelerini önleyen, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren, Devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta koludur.

İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilme koşulları nelerdir? Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken;

Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla,

Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar,

hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr portalı üzerinden başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşulu ile işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.

Müdür Bey, yoğun mesainiz arasında bizlere de vakit ayırdığınız için teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar dileriz.

Ben de şahsım ve Kurumum adına bizi milletimize bir kez daha tanıtma fırsatı verdiğiniz için teşekkür eder, hayırlı işler dilerim. Servet R. Çolak-Memleket