"İş adamlarının siyasi olaylardan bağımsız iş yapması çok önemli"

"İş adamlarının siyasi olaylardan bağımsız iş yapması çok önemli"

DEİK Başkanı Vardan:- "Unutmayalım ki ticaret, ekonomi ve iş dünyası olarak aslında bütün ülkeler arası ilişkilerde yumuşak gücü oluşturan bir yapıyı teşkil ediyoruz"- "Her ülke iş adamının siyasi olaylardan bağımsız olarak birbirleriyle tanışarak, konuşa

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, iş adamlarının ülkeler arasındaki "yumuşak gücü" oluşturduğunu ifade ederek, "Her ülke iş adamının siyasi olaylardan bağımsız olarak birbirleriyle tanışarak, konuşarak, değişik ortaklıklar kurarak iş yapmaları çok önemli. Bunu zaman içinde derinleştirebilir ve çeşitlendirebilirsek o ülkeler arasındaki münasebetler de o denli gelişmiş olur." dedi.

Vardan, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) 36. Yıllık Konferansı’nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli bir platform yaratan konferansı yıllarca devam ettirebilmenin büyük bir başarı olduğunu, bu yıl öncekilere göre daha geniş kapsamlı bir program hazırlandığını söyledi.

Farklı sektörlerden gelen Türk ve Amerikalı katılımcıların konferansa zenginlik kattığını ifade eden Vardan, bu yılki konferansta önceki yıllardan farklı olarak biraz daha iş hayatına yönelik sektörel amaçlı toplantılar, seminerler ve paneller organize ettiklerini, savunma sanayisinin yanında siber güvenlik, enerji ve inşaat gibi değişik sektörlere ilişkin paneller yapıldığını anlattı.


- "ABD, sadece Washington’dan müteşekkil değil"


Ömer Cihad Vardan, DEİK'in ABD'de eyalet bazında yeni girişimleri olduğunu, konferansın ardından eyalet bazında yayılma faaliyetleri kapsamında California eyaletindeki San Francisco ve Los Angeles'a gidileceğini bildirdi.

Türk iş adamlarının ABD’ye sadece Washington üzerinden açılmasının yeterli olmayacağını savunan Vardan, şunları kaydetti:

"Amerika ile ilişkilere baktığımızda bunların genel olarak Washington temelli olduklarını gördük. Aslında Amerika Birleşik Devletleri dediğinizde, sadece Washington’dan müteşekkil bir ülkeden bahsetmiyorsunuz. 50 eyaletin olduğu ve her bir eyaletin de oldukça büyük, bir, hatta daha fazla ülkeye bedel olduğu bir yapıdan bahsediyorsunuz. Biz bu çerçevede bütün faaliyetlerimizi Washington ile sınırlandıramayacağımızı düşündük. Tabii ki burası ABD’nin başkenti olduğu için çok önemlidir ve burayla irtibatımızı mutlaka sürdürmemiz lazımdır. Fakat ticari amaçlı düşündüğümüzde California’sı, Teksas’ı, New York’u, İllinois’i... Bunların her biri bizim için önemli eyaletlerdir ve biz buralarda çalışmak zorundayız."

Bu yeni girişim çerçevesinde belirlenen 5 eyalette teşkilatlanma çalışmaları yaptıklarını belirten Vardan, çabalarının ABD-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin karşılıklı yatırımları da kapsayarak daha hızlı gelişmesini sağlamak olduğunu vurguladı.


- "Çıkan mesajdan açıkçası memnun olduk"


DEİK Başkanı Vardan, yeni ABD yönetiminin ekonomik ve ticari yaklaşımının da ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasına imkan vereceğini belirterek, "Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump ile görüştü. Bu görüşmelerden bizim açımızdan önemli bir sonuç çıktı. Bu da değişik alanlarda yeni bir oluşuma, yeni bir safhaya geçme hususuydu ki sektörler bazında yeni iş imkanlarının geliştirilmesi her iki tarafın da ortak iradesi oldu." değerlendirmesini yaptı.

Hem ABD hem Türk yönetiminin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi arzusunda olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Vardan, "Trump’ın iş dünyasından gelme bir geçmişi var. Sayın Cumhurbaşkanımızın da nasıl olaylara pratik baktığını ve nasıl işe yatkın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu iki insanın bu şekilde düşünmüş olması, bu alanda yapılacak çalışmaların bizim tarafımızdan ileride daha iyiye taşınabileceği anlamını ortaya çıkarıyor ki biz bu mesajdan açıkçası memnun olduk." ifadelerini kullandı.

Ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüş birliğini olumlu ve olumsuz etkileyebilecek faktörler olduğuna dikkati çeken Vardan, iş dünyasının, siyasi ortamın bu alanlardaki gelişmeyi etkilememesini arzuladığını söyledi.

Vardan, şu görüşleri dile getirdi:

"Unutmayalım ki ticaret, ekonomi ve iş dünyası olarak aslında bütün ülkeler arası ilişkilerde yumuşak gücü oluşturan bir yapıyı teşkil ediyoruz. Bunun güçlenmesini sağlamamız halinde o ülkelerin ilişkilerinde ileriye dönük olarak hakikaten çimento oluşturabilecek, o ilişkileri sağlama bağlayabilecek, çok uzun süreli olmasına vesile olabilecek bir ortamın da oluşmasına imkan sağlamış oluyoruz. Her ülke iş adamının siyasi olaylardan bağımsız olarak birbirleriyle tanışarak, konuşarak, değişik ortaklıklar kurarak iş yapmaları çok önemli. Bunu zaman içinde derinleştirebilir ve çeşitlendirebilirsek o ülkeler arasındaki münasebetler de o denli gelişmiş olur."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :