İrlanda'da iktidar partisinin liderliği için oylama başladı

İrlanda'da iktidar partisinin liderliği için oylama başladı

Başbakan Kenny'nin partisinin genel başkanlığından istifasının ardından, iktidar partisi Fine Gael üyeleri yeni lideri seçmek için oy kullanamaya başladı

LONDRA (AA) - İrlanda Cumhuriyeti'nde Başbakan Enda Kenny'nin partisinin genel başkanlığından istifasının ardından, iktidar partisi Fine Gael üyeleri yeni lideri seçmek için oy vermeye başladı.

Soysal Koruma Bakanı Leo Varadkar ile İskan Bakanı Simon Coveney'in genel başkanlık için yarıştığı oylama cuma günü sona erecek. Yeni genel başkan, ülkedeki azınlık hükümetinin de başbakanı olacak.

Fine Gael'in gelmiş geçmiş en başarılı lideri olarak gösterilen Kenny, partisini 2011'de koalisyon hükümetiyle iktidara taşımıştı. 66 yaşındaki Kenny önceki hafta 15 yıl boyunca sürdürdüğü genel başkanlıktan istifasını açıklamıştı. Kenny'in, geçen yıl yapılan seçimde beklenen başarıyı gösterememesinin parti içi muhalefetin istifa baskısını getirdiği belirtiliyor.

- İlk eş cinsel başbakan olabilir

Hindistan kökenli aday Varadkar, mevcut hükümette Sosyal Koruma Bakanı olarak görev yapıyordu. Varadkar, seçilmesi halinde nüfusunun yüzde 85'i katolik İrlanda'da başbakanlığa gelecek ilk asya asıllı siyasetçi olacak.

Varadkar, seçilmesi durumunda eş cinselliğin 1993'e kadar suç, boşanmanın 1995'e kadar yasa dışı olduğu muhafazakar ülkede ilk eş cinsel başbakan olacak. 38 yaşındaki Varadkar, ülkede eş cinsel evliliği yasallaştıran 2015 referandumundan kısa süre önce cinsel tercihini kamuoyuyla paylaşmıştı.

Fine Gael yönetmeliğine göre, liderlik seçiminde partinin 50 milletvekilinden oluşan parlamento grubunun yüzde 65 oy ağırlığı bulunurken, 235 belediye meclisi üyesi yüzde 10 ve 21, bin üyesi ise yüzde 25 oy ağırlığına sahip. Gözlemciler, parlamento grubunun büyük çoğunluğunun desteğini alan Varadkar’ın liderlik seçiminde en güçlü aday olduğu görüşünde.

- Azınlık hükümeti

Fine Gael geçen yıl yapılan seçimlerin ardından bağımsız milletvekillerinin desteği ve ana muhalefet partisi Fianna Fail'in örtülü onayıyla azınlık hükümeti kurmuştu. Siyasi gözlemciler, azınlık hükümetinin hassas denge üzerinde yürüdüğü ülkede erken seçimin de her an gündeme gelebileceği yorumunu yapıyor.

Avrupa'da 2008'de yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilenen İrlanda'da uygulanan kemer sıkma politikaları, ülke siyasetinin başlıca gündem maddesini oluşturmaya devam ediyor.

Hükümetlerin 1932'den bu yana merkez sağ partiler Fine Gael ile Fianna Fail arasında değiştiği Avrupa Birliği üyesi ülkede, kemer sıkma politikalarına duyulan tepki sol partiler ile bağımsız adayları ön plana çıkarsa da bu partiler hakim konumlarını koruyor.

Merkez sağ partiler arasında 1920'lerdeki İrlanda iç savaşından beri devam eden düşmanlık nedeniyle doğrudan bir koalisyon kurulamıyor.

Geçen yıl yapılan seçimde Fine Gael 16 milletvekili kaybederek 50, Fianna Fail 23 artırarak 44 milletvekili çıkarmıştı. Seçimde Kuzey İrlanda ile birlik yanlısı milliyetçi Sinn Fein de milletvekili sayısını 14'ten 23'e yükseltmişti. 158 sandalyeli İrlanda parlamentosunda hükümet kurabilmek için 80 milletvekilinin desteği gerekiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :