İrfan Ruhunu Kaybettikçe Musikiden Uzaklaştık

İrfan Ruhunu Kaybettikçe Musikiden Uzaklaştık

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği “Musikimizde İrfan Ruhu” konulu programa konuşmacı olarak Devlet Korosu Sanatçısı Ahmet Çalışır katıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği “Musikimizde İrfan Ruhu” konulu programa konuşmacı olarak katılan Devlet Korosu Sanatçısı Ahmet Çalışır, “Ne zaman irfan ruhunu kaybettik, işte o zaman musikiden uzaklaşmaya başladık” dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından “Musikimizde İrfan Ruhu” konulu söyleşi düzenlendi.

irfan-ruhunu-kaybettikce-musikiden--(3).jpg

irfan-ruhunu-kaybettikce-musikiden--(2).jpg

İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen, Devlet Korosu Sanatçısı Ahmet Çalışır’ın konuşmacı olduğu programa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Halil Ürün, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, akademisyenler, yazarlar ve sanatçılar katıldı. Sanatçının tanımını yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirten Ahmet Çalışır, “Allah Teâlâ bizleri yaratırken ‘Ben sizin rabbiniz değil miyim’ diye sordu. Kullar ise hep bir ağızdan ‘Evet sen bizim rabbimizsin’ dedi. Yani kullarıyla konuştu. Bir bebek doğduğunda niçin kulağına ezan ve gamet okunur. Çünkü doğduğunda kulaklarında hala Allah-u Teâlâ’nın kullarına seslenişini hisseder. Bizler her zaman musikiyle beraberiz. Ezan-ı Muhammedîye bir musikidir. Fakat bizler ne zaman irfan ruhunu kaybettik, işte o zaman musikiden uzaklaşmaya başladık. Ezanın Türkçe okunmasından Arapça okunmasına geçilmesi arasındaki zaman farkı tesadüf değildir. O zaman zarfında da irfan ruhunu kaybetmiştik” dedi. Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Halil Ürün de Avustralya Sidney’de bir kilisede düzenlenen musiki yarışmasına mesaj vermek için katılan ve okuduğu ezan ile birinci olan Türk imamın hatırasını duygulanarak anlattı. Sohbetini Türk müziğinden örnekler icra ederek zenginleştiren Ahmet Çalışır, program sırasında Kur’an-ı Kerim’den ayetler de okudu.