İranlı akademisyenlerden nükleer program eleştirisi

İranlı akademisyenlerden nükleer program eleştirisi

Tahran Üniversitesindeki bazı akademisyenler, nükleer programın ülkenin çıkarlarına uygun olmadığı yönünde eleştirilerde bulundu

TAHRAN (AA) - İran'ın Tahran Üniversitesinde görevli bazı akademisyenler, takip edilen "nükleer programın" ülkenin çıkarlarına uygun olmadığını savundu.

Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, Tahran Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmed Şirzad, Prof. Dr. Sadık Zibakelam ve Prof. Dr. Davud Hermidas Bavend, "Bir Anlaşma Hakkında" başlıklı konferansta İran'ın nükleer programı ve 5+1 ülkeleriyle yürütülen müzakerelere yönelik eleştirilerde bulundu. 

- "İran, Rusya'ya bağımlı hale geldi"

Tahran Üniversitesi Fen Fakültesi Nükleer Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmed Şirzad, "İran, nükleer enerjiyi elde etmek için gerekli temel kaynak ve teknolojiye sahip değil ancak petrokimya, petrol ve gaz alanlarında iddialı olabilir. Çünkü bu alanlarda yeterli teknoloji kaynaklarına sahibiz" dedi. 

Şirzad, "İran'da uranyum 300 metre derinlikten çıkarılmakta ve maliyeti dünya piyasalarına göre 10 kat daha pahalıya gelmekte. Bu da bir ailenin ihtiyacı olduğu ayakkabının imalatı için fabrika kurmasına benziyor" diye konuştu.

Buşehir kentinde 20 bin megavat elektrik üretmek için Rus teknolojisini satın almak durumunda kaldıklarını belirten Şirzad, "Ekonomik yaptırımların yanı sıra bu süreçte İran, Rusya’ya bağımlı hale gelmiştir" değerlendirmesinde bulundu.  

- "Faydası değil, zararı oldu"

Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'ye yakınlığıyla tanınan Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Zibakelam, "İran'ın nükleer faaliyetlerinin, bu ülkeye bilimsel ve ekonomik alanda bir katkı sağlamadığı gibi zararları da olmuştur" dedi.

Zibakelam, nükleer faaliyetlerin İran'a verdiği zararın 1980-1988 yıllarındaki İran-Irak savaşının verdiği zarardan daha fazla olduğunu ileri sürdü. 

Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davud Hermidas Bavend, nükleer çalışmalardan kaynaklanan ekonomik ambargonun zararlarına işaret ederek, faaliyetlerin petrol ve gaz endüstrisi ile ülkede yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıları olumsuz yönde etkilediğini öne sürdü.

- "Ruhani bu krizi çözmeli"

"İran’ın bugün yaşadığı sorunlar, Batı'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyledir" diyen Bavend, geçen yıllarda petrol ve gaz alanında yapılan anlaşmalar, yaptırımlar sebebiyle askıya alındı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu krizin çözülmesinde tarih ve halk karşısında sorumludur" ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubuyla yürütülen nükleer müzakerelerin son toplantısı 17 Aralık'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılmıştı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, müzakerelerin olumlu geçtiğini, bir sonraki oturumun gelecek ay içerisinde dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılacağını söylemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı