İran'ın nükleer programı

İran'ın nükleer programı

UAEA raporunda İran'ın, nükleer programında kısıtlamalara gidilmesine ilişkin anlaşmalara genel olarak uyduğu belirtildi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) raporunda, İran'ın, nükleer programında kısıtlamalara gidilmesine ilişkin anlaşmalara genel olarak uyduğu bildirildi. 

Associated Press ajansının ele geçirdiği 21 sayfalık raporda, İran'ın, nükleer programına sınırlamalar getiren anlaşmalara genel itibariyle riayet ettiği ifade edilirken, bir dönem bu ülkenin nükleer silah çalışması yürüttüğünden şüphelenilen askeri tesis konusunda duyulan kaygı dile getirildi. 

Viyana'da 14 Temmuz'da P5+1 ile İran arasında varılan nükleer anlaşmaya kadar İran'ın nükleer programının seyrinin ve anlaşmayı uygulamaya yönelik ilk adımlarının değerlendirmesini içeren raporda, İran'ın mevcut uranyum zenginleştirme seviyesinin, nükleer araştırma ve ilerlemesinin, ayrıca diğer faaliyetlerinin, bildirimleri doğrultusunda olduğu kaydedildi. Öte yandan raporda Perçin askeri tesisi konusundaki çekinceler dile getirildi.

UAEA, son dönemde uydu görüntüleri aracılığıyla yapılan incelemede, Perçin askeri tesisinde araçlar, ekipmanlar ve muhtemel inşaat malzemelerinin varlığının gözlendiğini bildirdi. Ajans, "2012 yılı Şubat ayından bu yana bu mekanda vuku bulan faaliyetler, büyük ihtimalle ajansın etkili doğrulama yapma kabiliyetini zayıflattı" ifadesini kullandı. 

Associated Press ajansı bir süre önce UAEA ile İran arasında imzalandığı iddia edilen gizli bir anlaşmanın metnini ele geçirmişti. UAEA ile İran arasında yapıldığı iddia edilen ve Perçin askeri tesisinin denetimini içeren gizli anlaşmanın bazı maddelerinde, "İran'ın, Ajans'a askeri kaygıları göz önünde bulundurarak fotoğraflar sağlayacağı" ve bu konuda mutabık oldukları belirtiliyordu. 

UAEA Başkanı Yukiya Amano, gizli anlaşmayı açıklamama yükümlülüğü olduğunu belirterek, İran ile yapılan anlaşmaların teknik olarak sağlam ve uzun dönemli pratiklerle uyumlu olduğunu, hiçbir şekilde denetim standartlarından taviz verilmediğini açıklamıştı. Amano, "İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimine ilişkin sorumluluğun İran'a verilmediğini" de bildirmişti. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı