İran'dan gelen Peşmergeler DAEŞ ile savaşıyor

İran'dan gelen Peşmergeler DAEŞ ile savaşıyor

Sürgündeki İran Özgürlük Partisi'ne bağlı Peşmergeler, Kerkük'ün güneybatısındaki DAEŞ sınırında görev alıyor. Arasında kadınların da bulunduğu Peşmergeler, DAEŞ ile mücadelede Irak ordu güçlerine destek veriyor- İran Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımc

KERKÜK (AA) - İran'dan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne göç etmek zorunda kalan Peşmergeler, Irak'ta terör örgütü DAEŞ'e karşı çatışmalara giriyor. 

Sürgündeki İran Özgürlük Partisi'ne bağlı Peşmergeler, Kerkük'ün güneybatısında DAEŞ sınırında görev alıyor. Arasında kadınların da bulunduğu Peşmergeler, DAEŞ ile mücadelede Irak ordu güçlerine destek veriyor. 

İran Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yezdanpenah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İranlı 450 Peşmergenin çatışmaların başından beri DAEŞ ile savaştığını söyledi. Peşmergeler arasında kadınların da olduğu bilgisini paylaşan Yezdanpenah, savaşçıların iyi bir askeri eğitimden geçirildiğini kaydetti. 

Yezdanpenah, kendi imkanlarıyla DAEŞ ile savaştıklarını dile getirerek, "Peşmerge Bakanlığı'na yük olmamak için kendi imkanlarımızla temin ettiğimiz silahlarla çatışmalara giriyoruz. DAEŞ'i Kerkük ve civarından uzaklaştırmak için insani ve maddi her türlü imkanımızı harcamaya devam edeceğiz" dedi. 

Koalisyon ülkelerinden gelen askeri uzmanların kendilerine eğitim verdiği bilgisini paylaşan Yezdanpenah, "Biz de DAEŞ'e karşı savaşan bir gücüz. Bu nedenle bizi de ittifakın bir parçası olarak görüyorlar ve ona göre muamele ediyorlar" diye konuştu. 

İranlı Kürt Peşmerge komutanlarından Abdullah Muhammet de DAEŞ'in "insanlık düşmanı vahşi bir örgüt olduğuna" dikkati çekerek, "Bu örgüt, kafa kesmekten ve insan yakmaktan başka bir şeyden anlamıyor. DAEŞ, Peşmergeye ilk saldırdığında silahları güçlüydü ve daha fazlaydı. Ancak yine de Peşmergeyi yenemedi ve bozguna uğradı. Bu bölgeler de örgütün elindeydi ancak Peşmerge güçleri DAEŞ'i buralardan çıkardı" ifadelerini kullandı. 

Kadın Peşmergelerden Aziya Şerif ise DAEŞ'e karşı mücadelenin herkesin görevi olduğunu vurgulayarak, "Topraklarımızı savunmak için kadın ve erkek arasında fark yoktur. Kadının savaşamayacağı düşüncesini reddediyoruz. Kadınlar olarak erkeklerle omuz omuza terörist örgüte karşı savaşıyoruz" şeklinde konuştu. 

İran Özgürlük Partisi mensupları, ülkelerine dönemedikleri için Irak'ta sürgün hayatı yaşadıklarını belirtiyor. Irak'ın İran sınırına yakın bölgelerde yaşayan bu Kürtler, DAEŞ saldırılarına karşı Iraklı Kürtlere ve Peşmergeye destek oluyor. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı