İran'dan flaş Kobani açıklaması

İran'dan flaş Kobani açıklaması

İran Dışişleri Bakanlığı, IŞİD tarafından kuşatılan Kobani’ye yapacakları yardımın ancak Suriye devletinin izniyle olacağını bildirdi

Bakanlık Sözcüsü Merziye Afham, bugün yaptığı basın toplantısında, Kobani’ye yapacakları yardım konusunda Suriye devletinin resmi talebini esas alacaklarını kaydetti. İranlı Sözcü, "Kobani, Suriye toprağının bir parçası ve ancak Suriye devleti talepte bulunursa her türlü yardımı yaparız. Bu tip olaylara karşı ülkelerin milli egemenliği ve uluslararası kurallar göz önünde bulundurulmalıdır" diye konuştu.

Afham, Suriye devletinin Kobani konusunda şimdilik İran’dan resmi bir yardım talebinde bulunmadığını ekledi.

TÜRKİYE’YE TEZKERE ELEŞTİRİSİ

Afham, TBMM’den geçen ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sınır ötesi askeri operasyon yapma yetkisi veren tezkereyi de eleştirerek, mevcut durumu daha da karmaşık hale getirecek her türlü eylemden kaygı duyduklarını Türk tarafına bildirdiklerini söyledi. Sözcü, Türkiye’yi bölgedeki olaylara karşı sorumlu davranmaya çağırdı.

IŞİD’E KARŞI SURİYE YÖNETİMİNE YARDIM EDİLMELİ

İranlı Sözcü ayrıca dün yaptığı yazılı açıklamada Kobani’yi kuşatan IŞİD’e karşı Suriye devletine yardım yapılması gerektiğini ifade etmişti.

Afham, Kobani’de insanlık dramı yaşandığını belirterek, uluslararası toplumu bu bölgedeki halkın durumuna kayıtsız kalmakla eleştirmişti.