İran'da yakalanan Bulgar uyuşturucu kaçakçısı ülkesine iade edildi

İran'da yakalanan Bulgar uyuşturucu kaçakçısı ülkesine iade edildi

Bulgar vatandaşına ölüm cezası verilmemesi ve iade edilmesi İran adalet sisteminde bir istisna olarak yorumlandı

SOFYA (AA) – İran’da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 2008 yılında yakalanan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Bulgar tır şoförünün ülkesine iade edildiği açıklandı.

Bulgaristan Adalet Bakanlığı Basın Merkezi, cezasının bir bölümünü Tahran’daki Evin cezaevinde çeken Jivko Rusev’in (61)  artık Sofya Merkez Cezaevi’nde tutulduğunu bildirdi.

İran polisinin 20 Eylül 2008 tarihinde Tebriz şehrinde düzenlediği operasyon sırasında Rusev’in kullandığı Bulgaristan plakalı tırda yaptığı arama sonucu aracın kargo bölümünde 338 kilogram eroin bulunmuştu. Uyuşturucu kaçakçılığı şebekesine üye olmaktan suçlu bulunan Rusev ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Rusev'in cezası Tebriz mahkemesinin kararı ile 2011 yılında kesinleşmişti.

- Rusev'in durumu istisna - 

Rusev’in uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle ölüm cezasına çarptırılmaması ve Bulgaristan’a iade edilmesi İran’ın adalet sisteminde bir istisna olarak yorumlanıyor.

Rusev’in yargılandığı davanın başında Tahran makamları Bulgaristan Büyükelçisi Plamen Şukürliev ile yaptıkları bir görüşmede İran’da 100 gramdan fazla uyuşturucuyla yakalanan herkesin, uyruğu ne olursa olsun asılarak idam cezasına çarptırıldığını belirtmişti.

Uyuşturucu kaçakçılığını hoş görmeyen İran mahkemelerinde 2008 yılında hüküm giyen 230, 2007 yılında ise 317 kişi asılarak idam edilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı