İran'da Musevi ve Kerrubi'nin ev hapsi

İran'da Musevi ve Kerrubi'nin ev hapsi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, muhalif lider Musevi, eşi Rahneverd ve Kerrubi'nin ev hapsi ile ilgili konunun iki hafta içinde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesi talimatı verdi

TAHRAN (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, muhalif lider Mir Hüseyin Musevi, eşi Zehra Rahneverd ve Mehdi Kerrubi'nin ev hapsi ile ilgili konunun iki hafta içinde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesi talimatını verdiği belirtildi.

Muhaliflere yakınlığıyla bilinen Sahamnews'in haberine göre, Ruhani, Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani'den, Musevi, Rahneverd ve Kerrubi'nin ev hapsiyle ilgili tüm bilgi ve belgelerin gelecek Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında görüşülmek üzere hazır bulundurulmasını istedi. 

Ruhani'nin kararının, Anayasayı Koruyucular Konseyi Başkanı Ahmed Cenneti'nin, Musevi, Rahneverd ve Kerrubi'yle ilgili, "Ev hapsinin kaldırılmasını isteyenler, fitnecilerin salıverilmelerini ve dışarıda fitnelerine devam etmelerini isteyenlerdir. Halk 22 Behmen (11 Şubat) devrim kutlamaları günü sahneye çıkmalı ve fitnecilerin bu oyunlarına tepki göstermelidir. Dört kişi bu konuda bağırıyorsa, bu ses 75 milyon İranlının sesi gibi mi kabul edilmeli" açıklamasının ardından gelmesi dikkati çekti. 

İran'da 12 Haziran 2009'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adaylarından Musevi, eşi Rahneverd ve Mehdi Kerrubi ev hapsine alınmıştı. Ülkedeki reformcu kanat, 18 ay geçmesine rağmen bu üç kişinin herhangi bir yargılama yapılmaksızın ev hapsinde tutulmalarının kanuna aykırı olduğunu savunuyor.

Ruhani'nin seçim vaatlerinden biri ev hapsinin kaldırılmasıydı. 

Kaynak:Haber Kaynağı