İran'da Muharrem ayı hazırlıkları

İran'da Muharrem ayı hazırlıkları

İranlılar, yarın başlayacak Muharrem ayı merasimleri için hazırlıklarını tamamladı

TAHRAN (AA) - İranlılar, yarın ilk günü giren Muharrem ayına hazırlık çerçevesinde meydan, cadde ve sokaklara merasim çadırları kurdu.

Hicri bin 436'ncı yılın başlangıcı ve Hz. Hüseyin'in şehit edilişinin bin 334'üncü yılı olan Muharrem ayı hazırlıkları çerçevesinde Tahran Belediyesinin direklere astırdığı “Ya Hüseyin, Ya Mazlum, Hüseyin kurtuluşun gemisidir, onun gemisine binen kurtulur” yazılı afişler dikkati çekiyor. Ayrıca  üst geçitler başta olmak üzere bazı meydanlar ve duvarlara programlara davet duyuruları yer alıyor.

Meydan, cadde ve sokaklarda  kurulan "heyet" ismi verilen çadırlarda yapılan yas merasimleriyle İmam Hüseyin’in mücadelesi ve Kerbela olayının hafızalarda canlı tutulması amaçlanıyor. Özellikle Muharrem ayının ikinci, üçüncü, onuncu günü etkinliklerinde Hz. Hüseyin’in mücadelesi anlatılacak, yas tutulacak, ağıtlar yakılacak.

Tahranlılar, mahalle, sokak ve esnaf gruplarından oluşturdukları merasim heyetlerine katılanlara kurdukları çadırlarda çay, süt, yemek gibi çeşitli ikramlarda bulunacak. 

- "Hz. Hüseyin'in davulu çalınacak"

Her bölgeye has yas merasimi ve etkinliklerinin düzenlendiği Muharrem ayında, Huzistan eyaletinde yaşayan Arap asıllı İranlılar, merasimlerde "Demmam" isimli davulu çalıyor. Hz. Hüseyin’in, Kerbela’da savaşa girmeden önce çaldığı savunulan davulun ritmiyle sineye ritmle vurma ritüeli (sine zeni) gerçekleştiriliyor. 

Huzistanlıların merasimlerinde davul çalacak gençlerden Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Demmam’ın felsefesi, Kerbela faciasına uzanıyor. Bu davul, orada savaşacak İmam Hüseyin’in yarenlerinin atlarının coşturulması için çalındı" dedi.

Tahran’da ikamet eden Huzistanlılar, başkentin merkezi yerlerinden Vel-i Asr Meydanı'nda büyük merasim çadırı kuruyor. Merasim organizatörü Gulami de "Her şey İmam Hüseyin ve onun aşkı adına" ifadesini kullandı. 

Başkentteki Keşaverz Bulvarı'nda ana caddede çadır hazırlıklarına katılan Ahmedi adlı genç de Muharrem ayında gün boyu insanlara çay ikramında bulunacaklarını söyledi. Ahmedi, "İmam Hüseyin'e salavat getirmek ve davasını canlı tutabilmek" için 30 yıldır kurdukları "Heyme" denilen çadırda, sadece çay ve yemek dağıttıklarını aktardı.  

Başkentin kuzeyindeki Tecriş bölgesinde ise Ehl-i Beyt imamlarından İmam Musa Kazım’ın oğullarından birinin defnedildiği belirtilen İmamzade Salih Türbesi etrafında hummalı çalışma sürüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı