İran'da bavul ticaretinin sekteye uğraması sosyal sorunlar doğuruyor

İran'da bavul ticaretinin sekteye uğraması sosyal sorunlar doğuruyor

Eski İran milletvekili ve akademisyen Dr. Celali: "Hükümet, sınır bölgelerinde ya fabrikalar kurarak işsizliği çözmeli veya geçiş harçlarını düşürerek önceden olduğu gibi halkın sınır ticareti yapmasının önünü açmalıdır""Sonuçta bu durum bölgede yolsuzluk

İSTANBUL (AA) - ŞAHİN DEMİR/MUSTAFA MELİH AHISHALI - İran'da Kürt siyasetçi ve Tahran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Celal Celali, hükümetin "yabancı ürünlerin ülkeye girişini önlemek amacıyla sınır geçiş ücretlerini yükseltmesinin" yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bölge halkını olumsuz etkilediğini söyledi.

AA muhabirine konuşan eski Senendeç milletvekili ve akademisyen Celali, sınır bölgesindeki halkın geçimini sağladığı bavul ticaretinin sekteye uğramasının sosyal sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Pazar günü İran Meclisinden bir grup Kürt milletvekilinin bölgedeki krizle ilgili Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yazdıkları mektuba işaret eden Celali, "Her ne kadar sınırlardan Devrim Muhafızları, sınır güvenlik güçleri, Gümrük İdaresi ve Ticaret Bakanlığı sorumlu olsa da Kürt milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Ruhani'ye mektubu etkili olabilir." dedi.

Celali, yetkililerin bölgenin özel durumunu göz önünde bulundurarak sorunlara kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini belirterek, "Hükümet, sınır bölgelerinde ya fabrikalar kurarak işsizliği çözmeli veya yurt dışı çıkış harçlarını düşürerek önceden olduğu gibi halkın sınır ticareti yapmasının önü açılmalıdır. Böylece halk geçimini sağlayabilmelidir." ifadelerini kullandı.

- Yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı sınır bölgesi esnafı "ciddi sorunlarla karşı karşıya"

Bane, Serdeşt, Piranşehr gibi sınır kentlerinde yaşayan insanların bavul ticaretiyle kanunlara uygun olarak geçimini sağlamalarının mümkün olacağını vurgulayan Celali, "Günümüzde geçiş harcının 220 bin tümene (yaklaşık 200 lira) yükselmesinden sonra esnaf kesimi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır." açıklamasında bulundu.

Sınırın her iki tarafındaki akrabalık ve yakınlık ilişkilerine dikkat çeken Celali, bölge insanının yılda birkaç kere sınırı geçmesiyle 500 bin tümenden fazla para ödeyeceğini, bu durumun yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı sınır bölgesi insanını olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi.

- "Ekonomik sıkıntılar göç, yolsuzluk ve madde bağımlılığı gibi menfi sonuçlara yol açmakta"

Özellikle İran-Irak savaşından sonra işsiz kalan Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde yaşayan insanların, ya başka ülkelere veya ülke içinde göç etmek zorunda kaldıklarını ifaden Celali, sözlerini şöyle tamamladı:

"Devlet dairelerinde gençlerimizin istihdam edilmemesi, bölgenin geri kalmasının sebepleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda yaklaşık 100 bin kişi Kürdistan eyaletinden göç etmiştir. Bu nedenle bölgedeki nüfus artış oranı ülke ortalamalarının çok altında kalmıştır. Sonuçta bu durum bölgede yolsuzluk, boşanma ve uyuşturucu kullanımının artışı gibi menfi sonuçlara yol açmaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :