İran meclisinin nükleer anlaşmayı onaylaması

İran meclisinin nükleer anlaşmayı onaylaması

Nuşehr ve Çalus'un muhafazakar milletvekili Ahmedi:- "Bugün son olarak ayrıntıları kabul edilen anlaşmanın ambargolar sonrası ülkemiz için bir fırsat oluşturacağına inanıyorum"- "Ambargoların kalkmasının ardından bilim, teknoloji ticaret ve sanayi alanlar

TAHRAN (AA) - İran Meclisi'ndeki milletvekilleri, nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın meclis tarafından onaylanmasının ülke ekonomisine katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Nuşehr ve Çalus milletvekili Kasım Ahmedi, Türkiye'deki terör saldırısını kınayarak sözlerine başladı.

Ahmedi, "Komşu ülke Türkiye'deki terör saldırısını kınıyorum. Ümit ediyorum, İran ve diğer komşu ülkelerde barış ve huzur her zaman hakim olur" dedi.

Muhafazakar kanada mensup milletvekillerinden Ahmedi, meclis tarafından onaylanan nükleer anlaşma hakkında, "Bugün son olarak ayrıntıları kabul edilen anlaşmanın ambargolar sonrası ülkemiz için bir fırsat oluşturacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Ahmedi, "Ambargoların kalkmasının ardından bilim, teknoloji ticaret ve sanayi alanlarında İranlı yöneticiler ve yetkililerin yapacakları programlar doğrultusunda ülkemizin 30 yılda kat edemediği yolu 3 yılda kat etmesini öngörüyorum" değerlendirmesinde  bulundu.

Tasarının meclisten geçmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Ahmedi, "Her konuda olduğu gibi bu konuya da katılan ve muhalefet edenler vardı. Bazı hassasiyetler ön plana çıktı. Mesela bunlardan bir tanesi ambargoların 10-15 yıl süre zarfında değil tümünün birlikte kaldırılması konusuydu. Bazı milletvekilleri anlaşmada bu konuya yer verildiği için kabul oyu kullandı" şeklinde konuştu.

- "Siyasi birliktelik sağlandı" 

Anlaşmanın meclisten geçmesinin ülkedeki siyasi dengeler açısından önemine işaret eden reformist milletvekillerinden Tebriz milletvekili Mesud Pizişkiyan ise "Bugün milletvekilleri, hükümet ve dini liderin siyasetlerinin arasında bir birliktelik ve beraberliğe şahit olduk" dedi.

Nükleer müzakereler yoluyla İran'ın uluslararası hukukta kendisine tanınmış haklara sahip olmak istediğini ve bunun da 22 ay süren zorlu görüşmelerin ardından sağlandığını dile getiren Pizişkiyan, "İran'ın BERCAM (Nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın Kapsamlı Ortak Eylem Planı) ile elde ettiği faydalardan en önemlisi, dünyayla irtibatımızın bozulmasına sebep olan nükleer silah meselesinin ortadan kalkmış olmasıdır. İran nükleer silah peşinde olmadığını defalarca tekrarladı. Suçlama, bu anlaşmayla birlikte ortadan kalkmış oldu" ifadelerini kullandı.

-"Ekonomide çok şey fark edecek"

Anlaşma sonrası ülke ekonomisinde ne gibi değişiklikler bekliyorsunuz sorusuna Pizişkiyan şöyle yanıt verdi:

"Tabi ki ekonomide çok şey fark edecek. Uluslararası düzeyde İran aleyhinde birçok karar alınmıştı. Para transferi yapamıyorduk. Bir malı kolaylıkla alıp satamıyorduk. Gemilerimiz, limanlarımız, bankalarımız, birçok şirketimiz ambargo listesine alınmıştı. Yabancılar yatırım yapamıyordu. Bundan böyle bu kapılar açılacak. Eğer ekonomistlerimiz etkili projeler sunarlarsa ülke ekonomisi kısa zamanda ilerleme kaydedecektir." 

Bu anlaşmayla ambargoların tamamının kaldırılacağına dair beklentilerin olduğunun sorulması üzerine Pizişkiyan, "Müzakereler, nükleer faaliyetler konusunda getirilen ambargoları içeriyor. Dini liderin de beyanlarında bunu görmek mümkün. Ambargoların hepsinin bir anda kalkması söz konusu değil. Nükleer faaliyetlerle ilgili ambargoları kaldırmaları gerekiyordu. Bazılarını kaldırdılar, bazılarında da hile yaptılar. Önemli olan İran'ın uluslararası düzeyde kabul görmesidir. Son zamanlarda İran'a ticari bağlantılar için gelen ülke heyetleri bunun bir göstergesidir" şeklinde konuştu.

Meclisin bugünkü nükleer anlaşmanın oylandığı oturuma 290 kişilik meclisten, 250 milletvekili katıldı. Oturumda anlaşmaya, 161 milletvekili evet, 59'u da hayır oyu verirken 13 milletvekili ise çekimser kaldı. Mecliste bulunan 17 milletvekilinin ise oy kullanmadığı belirtildi.   

AA

Kaynak:Haber Kaynağı