İran Meclis Başkanı Laricani Lübnan'da:

İran Meclis Başkanı Laricani Lübnan'da:

"İran ve ABD arasında, terörististlere karşı mücadele konusunda kesinlikle bir anlaşma bulunmamaktadır"

BEYRUT (AA) - İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İran ve ABD arasında, teröristlere karşı mücadele konusunda kesinlikle bir anlaşma bulunmadığını söyledi. 

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gelen Laricani, düzenlediği basın toplantısında, ülkesi İran ve ABD arasında, Irak ya da başka bir bölgede "terörist gruplara karşı ortak mücadele etmek" gibi bir anlaşmanın asla olmadığını bildirdi.

"Bize anlamsız gelen bir biçimde ABD, terörle mücadele ettiğini söyleyerek bir koalisyon oluşturdu" diyen Laricani, İran'ın, terörle mücadele eden Irak halkı ve hükümetinin arkasında olduğunu belirtti. Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını ifade eden Laricani, "Irak'ın bölünmesi hiçbir anlamda kabul edilemez. Irak bölünürse bu bölünme bölgedeki diğer ülkelere de yansıyacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

Laricani, Lübnan ordusunun, IŞİD terör örgütü ile mücadelede konusunda "oldukça başarılı" olduğunu söyleyerek, "Lübnan ordusu, engel olmasaydı IŞİD terörü ülkeyi ele geçirirdi. Ordu, IŞİD kabusunu geri püskürttü" ifadesini kullandı.

-"Suriye krizi siyasi yollarla çözülür"-

Suriye krizinin siyasi yollarla çözüleceğini dile getiren Laricani şunları kaydetti:

"Suriye konusunda gerçekçi olalım. Biz, en başından beri Suriye krizi siyasi yollarla çözülür derken, bazı devletler, radikal terör örgütlerini desteklemek konusunda ısrar etti. Bu devletler, bazı taktik çıkarları için terör örgütlerinden fayda elde edebilecekleri yönünde çocukça bir kanıyla hareket ettiler."       

Laricani, Suriye'deki krizin yansıması olarak Lübnan'da 7 aydır seçilemeyen cumhurbaşkanıyla ilgili, "Farklı görüşteki partiler arasında diyalog kurulması, siyasi çözümün sağlanmasında büyük önem taşımaktadır" dedi. Laricani, Lübnan Hıristiyanlarını, ortak uzlaşıyla bir an önce yeni cumhurbaşkanını seçerek ülkedeki "siyasi boşluğa" son vermeye çağırdı.

Laricani, sabah Lübnan Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelmiş, arkasından da mevkidaşı Nebih Berri ile ortak basın toplantısı düzenlemişti. Laricani, Başbakan Temmam Selam'la da basına kapalı olarak görüşmüştü.

Laricani ve beraberindeki Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Abdullahian, dün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Meclis Başkanı Muhammed el-Lahham ile temaslarda bulunmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı