İran Meclis Başkan Yardımcısı Abdullahyan Lübnan'da

İran Meclis Başkan Yardımcısı Abdullahyan Lübnan'da

Abdullahyan:"İran, Suriye'de siyasi çözüm girişimlerinin tamamını ve bölgedeki aşırı gruplara karşı mücadelenin tümünü destekliyor"

BEYRUT (AA) - İran Meclis Başkanı Dış İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahyan, ülkesinin Suriye'deki krizi sonlandırmak için tüm girişimleri desteklediğini söyledi.

Abdullahyan, başkent Beyrut'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretinin 2'nci gününde Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile bakanlık binasında bir araya geldi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Hüseyin Emir Abdullahyan, Basil ile "Batı Asya'da ve özellikle bölgede gerçekleşen olaylar üzerine değerlendirmeler yaptıklarını" paylaştı.

Lübnan'da 2,5 yıl süren cumhurbaşkanlığı krizinin ardından Mişel Avn'ın cumhurbaşkanlığı görevine gelmesi ve siyasi sürecin işlemesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Abdullahyan, "İran, Suriye'de siyasi çözüm girişimlerinin tamamını ve bölgedeki aşırı gruplara karşı mücadelenin tümünü destekliyor. İran, bölgede değişmeyen politikasıyla gerek Suriye'de, gerekse Irak'taki siyasi süreci destekliyor. Bizler bölgedeki bu iki zorlu krizin çözüme kavuşması için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

Hüseyin Emir Abdullahyan, İran'ın Filistin sorununun çözümü için de uluslararası bir toplantı organize etmeye hazırlandığı bilgisini paylaştı.

Bu arada, Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, Abdullahyan ile Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bir araya geldiği kaydedildi.

Beyrut temasları kapsamında dün Meclis Başkanı Nebih Berri ve Suriye Milliyetçi Sosyalist Partisi Başkanı Ali Kanso ile görüşen Hüseyin Emir Abdullahyan'ın, Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Saad Hariri ile görüşmemesi ise dikkati çekti.

Başkent Beyrut, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanması ve ardından hükümetin kurulmasıyla yoğun diplomatik hareketliliğe sahne oluyor.

Abdullahyan'ın yanı sıra Kuveyt Emiri Özel Temsilcisi Şeyh Muhammed Abdullah es-Sabah, Fransa Cumhurbaşkanlığı Bağımsız Adayı Emmanuel Macron da bugün Beyrut'un ziyaretçileri arasındaydı.

Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Samir Es-Sebhan ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yarın Lübnan'da temaslarda bulunacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı