İran ile nükleer müzakerelerin uzatılması

İran ile nükleer müzakerelerin uzatılması

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi: "Önümüzdeki haftalarda kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için harekete geçeceğiz"

TAHRAN (AA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran ile BM Güvenlik Konseyinin daimi 5 üyesi ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerin planlanmış son turunun tamamlanmasının ardından açıklama yapan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Arakçi, "Önümüzdeki haftalarda kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için harekete geçeceğiz" dedi.

İran devlet televizyonunda konuşan Arakçi, İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te varılan geçici anlaşmadan bu yana uranyum zenginleştirme düzeyi ve yaptırımların kaldırılacağı konularında  iyi düzeyde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Arakçi, geçen 6 ay içinde taraflar arasında yoğun müzakereler yapıldığını, bu müzakereler neticesinde ortak görüşler elde ettiklerini bildirdi.

İran'la nükleer müzakerelerde nihai anlaşma için hedef tarihin 7 ay ertelendiğine işaret eden İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi, "Müzakerelerin önümüzdeki yıl hazirana kadar uzatılması nedeniyle ve Cenevre geçici anlaşmasının da sona erdiğinden yeni bir anlaşmanın yapılması gerekliydi"  dedi.

Arakçi, "Müzakerelerin 7 aya ertelenmesi, müzakerelerin yedi ay boyunca devam edeceği anlamına geliyor, taraflar önümüzdeki birkaç hafta içinde genel bir anlaşmaya ulaşmayı düşünüyorlar, kısa bir süre sonra ise  ayrıntıları hakkında anlaşma sağlanacak"  diye aktardı.

Taraflar arasında 18 Kasım'da başlayan ve 7 gün süren son tur müzakerelerde, görüşmelerin 7 ay daha uzatılması kararlaştırıldı. Müzakere sürecinde İran'ın dondurulmuş varlıklarından aylık 700 milyon dolar serbest bırakılacak. Buna göre İran, 1 Temmuz 2015 tarihine kadar 4,9 milyar dolar elde etmiş olacak.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te varılan geçici anlaşmaya göre Avusturya’nın başkenti Viyana’da Şubat 2014’de başlayan ve 6 ay süren müzakereler, taraflar arasında farklılıkların giderilemediği gerekçesiyle 4 ay daha uzatılarak 24 Kasım 2014'e kadar devam edilmesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı