İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

ABD Kongresi’nde anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e yükseldi

ABD Kongresi'nde İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e ulaştı.

Demokrat Parti Maryland Senatörü Barbara Mikulski, İran ile Batılı ülkeler arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmayı destekleyeceğini açıkladı.

Mikulski, yazılı açıklamasında, "Hiçbir anlaşma mükemmel değildir, özellikle de İran rejimiyle müzakere edilen bir anlaşma. Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (JCPOA) İran’ın nükleer bomba elde etmesini bloke edecek en iyi seçenek olduğu sonucuna vardım. Bu anlaşmanın lehine oy kullanacağım” ifadelerini kullandı.

Kongre’nin İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nihai nükleer anlaşmayı gözden geçirme süreci 17 Eylül’de dolacak.

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini söylemişti. Ancak, Kongre'nin iki kanadının da böyle bir tasarıyı 3’te 2 çoğunlukla geçirmesi halinde Obama’nın veto yetkisi kalkıyordu. Ancak Mikulski’nin bugünkü desteğiyle Obama, Senato'da vetosunu koruyacak yeterli sayıya ulaşmış oldu.

Vetosunu korumak için 100 sandalyeli Senato'da 34 senatörün desteğini Obama şimdiden kazanmış oldu. Demokratların 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde de 188 üyesi bulunuyor. Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı Demokratlar da nükleer anlaşmaya şüpheyle yaklaşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı