İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

İngilitre Dışişleri Bakanı Hammond:- "Anlaşma yapılmaması, kötü bir anlaşma yapılmasından daha iyi"- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini:- "Eğer bütün müzakereci taraflar son anda güçlü bir siyasi irade gösterirlerse, biz b

 İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran'la nükleer müzakerelere ilişkin, anlaşma yapılmamasının kötü bir anlaşmadan daha iyi olacağını söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 Grubu ve İran arasında kapsamlı anlaşma metninin yazımı amacıyla yürütülen müzakereler sürüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de müzakerelere katılmak üzere Viyana'ya geldi.

Öğleden sonra 5+1 Grubu ülkelerinin dışişleri bakanları toplandı. Görüşmeye Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Baodong katıldı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in diğer bakanlarla ikili görüşmeler yaptığı öğrenildi.

- "Bazı çok zor kararlar ve zor seçimleri hepimizin yapması gerekecek"

İngilitere Dışişleri Bakanı Hammond, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir anlaşmaya varılabilmesi için halen ciddi sorunların çözülmeyi beklediğini anlattı.

Hammond, "Daha önce çok kez söyledim ve bugün yine söyleyeceğim: Anlaşma yapılmaması, kötü bir anlaşma yapılmasından daha iyidir. Karşıya geçmemizi engelleyen kırmızı çizgiler var. Bazı çok zor kararlar ve zor seçimleri hepimizin yapması gerekecek" diye konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini de dışişleri bakanlarıyla bugüne kadar yapılan çalışmaları gözden geçireceklerini ve çalışmaların birkaç gün içinde tamamlanmasını umduğunu dile getirerek, öngörülen zamana odaklandıklarını ifade etti. 

Mogherini, İsviçre'de Nisan'da olduğu gibi esnekliklerinin bulunduğunu ve belki birkaç güne daha ihtiyaçları olabiliceğini belirterek, "Önemli olan şey, birkaç ay önceki siyasal uzlaşının tercüme edilmesini yönetmektir" dedi.

Müzakarelerin son aşamasına gelindiğini vurgulayan Mogherini, "Eğer bütün müzakereci taraflar son anda güçlü bir siyasi irade gösterirlerse, biz bir anlaşma yapabiliriz" ifadesini kullandı.

- "Kapsamlı bir anlaşma, bütün dünya için çok önemlidir"

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Baodong da taraflar arasında bazı alanlarda sorunlar bulunduğunu ve bu sorunların zamanında çözülmesini umduğunu söyledi.

Tarafları talepleri konusunda esneklik göstermeye ve birbirlerinin endişelerini anlamaya davet eden Baodong, "Kapsamlı bir anlaşma sadece barış için değil, bütün dünya için çok önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlar, 2 Nisan'da varılan siyasal uzlaşının yorumlanmasında taraflar arasında farklılıklar bulunduğunu belirtiyor. Buna göre ABD, uzlaşmanın "her türlü denetime" izin verdiğine, İran ise "sadece nükleerle ilgili denetimlere" izin verdiğinde ısrar ediyor.

Müzakerelere dün dahil olan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, sağlam bir anlaşmanın sağlanabilmesi için İran'ın 3 şartı kabul etmesi gerektiğini belirtmişti.

Taraflar arasında yaptırımların kaldırılması süreci ve adımları ile denetimlerin kapsamı ve izlenecek yol hakkında bazı farklılıklar bulunuyor.

İsviçre'nin Lozan kentinde 2 Nisan'da varılan uzlaşmaya göre, 30 Haziran'a kadar kapsamlı anlaşma metninin tamamlanması gerekiyor ancak müzakerelerin, birkaç gün uzayabileceği belirtiliyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı