İran İle Nükleer Müzakereler

İran İle Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi:

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, ülkesiyle BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan "5+1 grubu" arasındaki nükleer müzakerelerde "belirlenen zamana bağlı olmadıklarını ve detaylı bir anlaşma" istediklerini belirtti. 

İran'ın resmi haber ajansı IRNA’da yer alan açıklamalarında Arakçi, "nihai anlaşma metninin yazımını müzakerelerden daha karışık, detaylı ve ciddi" olarak değerlendirdi.

Üzerinde çalıştıkları "nihai anlaşma" metni ve eklerin yazımının zor bir iş olduğunu dile getiren Arakçi, "Son aşamalara yaklaştıkça konular daha ayrıntılı, daha ciddi ve daha karmaşık oluyor. Elbette Allah’ın yardımı, dini liderimizin, cumhurbaşkanımızın ve aziz halkımızın desteğiyle bu zor aşamadan öz güven ve iradeyle geçeceğimizi umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Nihai anlaşmanın "ne zaman sağlanacağını" söyleyebilmenin henüz erken olduğunu belirten Arakçi, şöyle devam etti:

"Müzakereler, belirlenen tarihe yani haziran sonuna kadar devam edecek, hatta daha da uzun sürebilir. Zaman sınırına bağlı değiliz. Talep ettiğimiz tüm detayları barındıran iyi bir anlaşma sağlanmasını istiyoruz." 

İran Dışişleri Bakan Yardımcıları Arakçi ve Mecid Tahtevanci ile Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Helga Schmidt nihai anlaşma metni üzerindeki görüşmelere Viyana’da devam ediyor.

İran ile BM’nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan 5+1 grubuyla yürütülen müzakerelerde, 2 Nisan’da uzlaşmaya varılmıştı. Taraflar, 30 Haziran’a kadar nihai anlaşma metnini imzalamayı hedefliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı