İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond:- (İran ile nükleer müzakerelerle ilgili) "Birkaç saat içinde anlaşmaya varacağımızdan çok umutluyum"- "Bu anlaşma, herkesin çıkarına olacak. Bu, İran'ın nükleer bombaya erişimini engelleyecek bir anlaşma olmalı ve bu ko

LOZAN (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran ile nükleer müzakerelere ilişkin, Birkaç saat içinde anlaşmaya varacaklarından umutlu olduğunu söyledi.

İsviçre'nin Lozan kentinde, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelere katılan Hammond, görüşmelerin yapıldığı otelin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Anlaşma olacağına inandığımız için buradayız. Bu anlaşma, herkesin çıkarına olacak. Bu, İran'ın nükleer bombaya erişimini engelleyecek bir anlaşma olmalı ve bu konuda taviz verilemez" dedi.

İran'a çağrıda bulunan Hammond, "Birkaç saat içinde anlaşmaya varacaksak İran derin bir nefes alarak vaktinde anlaşmaya varabilmek için bazı zorlu kararlar almalı. Birkaç saat içinde anlaşmaya varacağımızdan çok umutluyum" ifadesini kullandı. 

Bu arada, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da görüşmelerin yapılacağı Lozan'daki otele bugün geldi. Bu akşam ayrılması beklenen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ise devam eden müzakerelerinin son turunu uzatarak, bu akşam da İsviçre'de kalacağı öğrenildi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Lozan'da yaptığı açıklamada, müzakerelere ilişkin, "Anlaşmaya hiç bu kadar yaklaşmadık. Ancak hala çözülmesi gereken ciddi noktalar var" demişti.

Toplantılara dün dahil olan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise İran ile nükleer müzakereleri İsviçre Alpleri'nin tepesine tırmanmaya benzeterek, "10-12 yıllık görüşmelerin ardından oyunun sonuna yaklaştık" değerlendirmesini yapmıştı. 

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 31 Mart'a kadar çerçeve anlaşmaya varılması hedefleniyor. İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e uzatılmıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :