İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

İsrail Başbakanı Netanyahu:

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, büyük devletler ile İran arasında varlıklarını tehdit edecek olası bir anlaşmaya güçlü biçimde karşı durduklarını belirtti.

Kudüs'teki Ağlama Duvarı'nda dua ettikten sonra basına açıklama yapan Netanyahu, "ABD ziyaretim öncesi, Ağlama Duvarı'nı ziyaret ediyorum. Bu vesileyle ABD Başkanı Barack Obama'ya saygı duyduğumu belirtmek istiyorum. ABD ile İsrail arasındaki güçlü ilişkiye ve bunun aramızdaki görüş ayrılıklarının üstesinden geleceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

"İsrail Başbakanı olarak, İsrail'in güvenliğini gözetmek benim görevim" diyen Netanyahu, şöyle devam etti:

"Bu nedenle, büyük devletler ile İran arasında varlığımızı tehdit edecek olası bir anlaşmaya güçlü biçimde karşı duruyoruz. Bu tehlike karşısında birlik olarak, olası bir anlaşmanın İsrail'e, bölgemize ve dünyaya arz ettiği tehlikeyi anlatmak durumundayız."

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" arasında yürütülen ve 24 Kasım 2014’te Viyana'da yapılan nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı.

Son olarak geçen Pazartesi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif, İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelmiş, 5+1 ülkeleri ve İran arasındaki müzakerelerin bir sonraki turunun 2 Mart'ta yine İsviçre'de yapılacağı açıklanmıştı. 

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, ABD Kongresi'nin ortak oturumunda 3 Mart'ta bir konuşma yapması bekleniyor.

Temsilciler Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Netanyahu'yu İran konusunda mart ayında Kongre'ye hitapta bulunması için davet ettiğini açıklamıştı. Söz konusu davet, kendilerine danışılmadığı ve diplomatik protokollerin ihlal edildiği gerekçesiyle Beyaz Saray'ın tepkisini çekmişti. Obama'nın, İsrail'de mart ayında seçimlerin yapılacak olması sebebiyle Netanyahu ile görüşmeyeceği belirtilmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı