İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: ''Benim İran ile yapılan müzakerelerde,

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran'la yapılan nükleer müzakerelerden büyük beklentileri olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.

Steinmeier, Federal Meclis'te bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Berlin Duvarı’nın 25 yıl önce yıkılmasının Alman tarihi için çok önemli olduğunu ifade etti.

Bunun tarihi bir sorumluluk olarak algılanması gerektiğini vurgulayan Steinmeier, ‘’Biz, Avrupa’nın başka bir yerden daha ayrılmasına hiçbir zaman izin vermememiz lazım. Bizim sorumluluğumuz budur’’ dedi.

İran ile yapılan nükleer görüşmelere de değinen Steinmeier, ‘’Benim İran ile yapılan müzakerelerde, nihayet bu nükleer anlaşmazlığın son bulması yönünde büyük beklentim vardı ancak olmadı’’ diye konuştu.

Son olarak Viyana’da yapılan müzakerelerde istenilen noktaya gelinmediğini hatırlatan Steinmeier, ancak bu görüşmelerin tarafları bir parça birbirine yaklaştırabildiğini kaydetti.

‘’Geçen yıl, son 9 yıldan daha çok şey başarıldı’’ diyen Steinmeier, ‘’Bundan dolayı bir çözüm bulunması imkansız değil, hala mümkündür’’ ifadesini kullandı. 

Bundan dolayı müzakerelerin uzatılması için onay verdiğini belirten Steinmeier, bu sorunun çözülemez bir sorun olmadığını belirtti.

Sol Parti Milletvekili Jan Aken de Suriye’deki iç savaşın 4 yıldan beri devam ettiğine dikkati çekerek,, ‘’Alman hükümeti barışçıl bir çözüm için çok şey yapmadı. Ancak Alman askerlerini ve Patriotları Türkiye’ye gönderdi’’ diye konuştu.

Aken, bunların askeri bir gereklilik olarak değil, Türkiye’nin siyasetine destek için gönderildiğini savundu.

Fakirlik ve savaşlardan dolayı insanların Akdeniz üzerinden Avrupa’ya kaçtığına dikkati çeken Aken, bu konuda İtalya’nın ''Mare Nostrum'' programının 130 bin insanın canını kurtardığını vurguladı.

Bu programa parasızlık sebebiyle son verildiğine işaret eden Aken, Almanya’nın söz konusu programa destek vermediğini belirtti.

Akdeniz’de mültecilere para ayrılmamasına rağmen Alman ordusuna asker kazandırmak için Berlin’in en iyi yerinde  bir ofis açılmak istendiğini belirten Aken’in ‘’Siz de Bay Steinmeier, Akdeniz’in birçok insan için mezarlık olması konusunda suçlusunuz’’ dedi.

Aken'in bu sözlerine bazı milletvekilleri ve oturumu yöneten Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth tepki gösterdi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Philipp Missfelder, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY)  silah gönderilmesi konusunda, bölgede kime silah yardımı yapılması gerektiğini iyi bir şekilde düşündüklerini belirtti.

Kuzey Irak’ta güvenilir bir partner bulduklarından dolayı memnun olduğunu ifade eden Missfelder,''PKK’ya silah verilmemesi konusunda kırmızı çizgi çektiğimiz için de memnunum’’ dedi. 

Missfelder, bölgede ihtiyaç duydukları Türkiye’nin, terör örgütü PKK ile ilgili uyarılarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Almanya, IŞİD ile mücadele kapsamında IKBY'ye yaklaşık 70 milyon avro değerinde askeri teçhizat ve malzeme yardımı yapmıştı. Almanya'ya getirilen 32 Peşmerge'ye Bavyera eyaletinde silahların kullanımıyla ilgili eğitim verilmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı