İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

Nükleer müzakarelerin 10. turu devam ediyor

VİYANA (AA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen İran'la nükleer müzakerelerin 10. turu devam ediyor.

Müzakerelerin altıncı gününde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, sabah saatlerinde Başmüzakereci Catherine Aston ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile öğle saatlerinde ise Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ile Viyana Havalimanı'nda görüştü.

Kerry, öğleden sonra Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Zarif ile ayrı ayrı ikili görüşme gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da akşam saatlerinde Viyana'ya gelerek nükleer müzakerelere katıldı. Fabius, müzakerelerin yürütüldüğü otele girerken gazetecilere, zamanın daraldığını ve halen farklılıklar bulunduğunu belirterek "Ne olacağını bilmiyoruz. Yapılacak bir anlaşma, barışa yol açacak pozitif bir anlaşma olması lazım" dedi.

Lavrov, önce Kerry, daha sonra Zarif ile ayrı ayrı ikili görüşme yaptı. 

Aston, Zarif, Steinmeier, Lavrov ve Fabius, müzakerelerin yürütüldüğü otelde, Kerry de İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile İngiltere'nin Viyana Büyükelçiliği'nde akşam yemeğinde bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin yarın sabah Viyana'da olacağı bildirildi.

Taraflar arasında "uranyum zenginleştirme düzeyi ve yaptırımların nasıl kaldırılacağı" konularında farklılıkların devam ettiği belirtilirken, müzakerelerin son gününde bütün dışişleri bakanlarının Viyana'da olması bir anlaşmaya varıldığı yönünde yorumlanıyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014'te kadar kapsamlı bir anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak taraflar arasında farklılıkların giderilememesi üzerine müzakerelerin 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasına karar verilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı