İran Dışişleri Bakanı Zarif'in Tunus ziyareti

İran Dışişleri Bakanı Zarif'in Tunus ziyareti

İran Dışişleri Bakanı Zarif:

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin Tunus'la bölge sorunlarının çözümüne ilişkin herhangi bir şekilde diyalog kurmak amacıyla işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Resmi temasları kapsamında geldiği Tunus'ta, İran Büyükelçiliği'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Zarif, "İran'ın, Tunus'un daha fazla işbirliği imkanı sağlayan ılımlı ve bağımsız politikalarını desteklediğini" bildirdi.

"İran, bölge ülkelerindeki sorunların çözümü için Tunus'la diyalog kurmak amacıyla işbirliğine hazırdır" diyen Zarif, Tunus'la enerji, petrol, teknoloji, fosfat, tarım ve taşımacılık alanlarının yanı sıra deniz ve hava ulaşımı kurulması imkanlarında iş birliği gibi çok sayıda alanın bulunduğunu belirtti.

Tunus'un günümüzde devrimin tek örneği olduğunu söyleyen Zarif, ülke yöneticilerinin de uzlaşı konusunda çok hikmetli davrandıklarını vurguladı.

İslam ve Arap Dünyası'nda sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğine işaret eden Zarif, yabancı ülkelerin, kriz yaşayan ülkelerin içişlerine müdahaleye izin vermemeleri gerektiğinin altını çizdi.   

Zarif, İran'daki nükleer çalışmalar konusunun çözülmesinin bölgede çeşitli sorunların diyalogla çözüm yolları bulunmasında büyük imkanlar sağladığını belirtti.

İran halkının ABD'nin politikalarına ve nükleer anlaşmanın doğru bir şekilde uygulanacağına güveninin olmadığını söyleyen Zarif, ülkesinin güvenin yeniden tesisi için Amerika'ya bir imkan sağladığını dile getirdi.

Suriye konusuna değinen İran Dışişleri Bakanı Zarif, Suriye sorununun içeriden siyasi yollarla çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yemen sorununa ilişkin ise Zarif, tarafların arasındaki görüşmeleri ülkesinin desteklediğini, Yemen ve komşu ülkeler arasındaki diyalog konusunda Umman Sultanlığı'nın rolünü desteklediklerini bildirdi. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, iki günlük resmi ziyaret için geldiği Tunus'ta Başbakan Habib es-Sıyd, Dışişleri Bakanı Tayyib el-Bekkuş ile görüşmelerde bulundu. Zarif'in Tunus ziyaretinin ardından Cezayir'e gideceği bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı