İran Cumhurbaşkanı Ruhani:

İran Cumhurbaşkanı Ruhani:

"İran, adil fiyat ve üretim kotası konusunda petrol piyasasının istikrarını temin edecek her türlü girişimi destekliyor"

İSTANBUL (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin petrol piyasasının istikrarını koruyacak önlemleri desteklediğini belirtti.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yla bir araya gelen Ruhani, "İran, adil fiyat ve üretim kotası konusunda petrol piyasasının istikrarını temin edecek her türlü girişimi destekliyor." ifadesini kullandı.

Ruhani, bu konuda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin iş birliği ve koordinasyonunun da zorunlu olduğunu kaydetti.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise ülkesinin İran'la her alanda iş birliğini geliştirmekte kararlı olduğunu bildirdi.

Petrol üreticisi ülkelerle yaptığı görüşmeleri hatırlatan Venezuela lideri, "Petrol fiyatlarının belirlenmesi için yeni mekanizmalar geliştirilmeli ve petrol üreticisi ülkeler arasındaki istişareler artırılmalıdır." şeklinde öneride bulundu.

Maduro, bu ülkelerin petrol fiyatlarını belirlemek için iş birliği ruhuyla dengeli bir anlaşma yapmaları gerektiğini ifade etti.

Öte yandan Maduro, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından da kabul edildi.

Hamaney, Maduro'yu kabulünde, bazı bölge ülkelerini ABD'nin bölgedeki politikalarıyla eşgüdümlü bir şekilde petrol kartını kullanmakla suçladı.

İranlı yetkililer daha önce bir çok kez Suudi Arabistan'ı, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı Tahran'a baskı yapmak için petrol üretimini artırarak, fiyatları düşürmekle suçlamıştı.

OPEC üyesi ülkeler 28 Eylül'de Cezayir'de yaptıkları toplantıda istikrarsız petrol fiyatlarını dengelemek için günlük petrol üretimini 32,5 - 33 milyon varilde sınırlı tutma konusunda anlaşmaya varmıştı.

Günlük petrol üretimini günlük 3,6 milyon varile çıkaran Tahran yönetimi ise nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından uluslararası petrol piyasalarında kaybettiği payını yeniden elde etmeye çalışıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :