Irak'tan İsrail'in "Yahudi ulus devlet" yasasına tepki

Irak'tan İsrail'in "Yahudi ulus devlet" yasasına tepki

Irak Dışişleri Bakanlığı, İsrail meclisinin onayladığı "Yahudi ulus devlet" yasasını kınadı- Irak Müslüman Alimler Birliği, İsrail'in onayladığı kanunun, işgal altındaki topraklarda Filistin varlığını yok saymayı hedefleyen ırkçı bir yasa olduğunu vurgula

BAĞDAT (AA) - Irak Dışişleri Bakanlığı, İsrail meclisinin onayladığı "Yahudi ulus devlet" yasasını kınayarak, yasanın barış sürecine zarar verdiğini ve ırkçılığı pekiştirdiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Mahcub, yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin İsrail tarafından kabul edilen "Yahudi ulus devlet" yasasını şiddetle kınadığını belirterek, yasanın barış sürecine zarar verdiğini ve ırkçılığı pekiştirdiğini ifade etti.

Mahcub, uluslararası topluma, İsrail'in yasadan vazgeçmesini, Filistin halkına karşı saldırılarını ve uluslararası hukuk ihlallerini durdurmasını sağlama çağrısında bulundu.

- Iraklı alimlerden tepki

Irak Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in onayladığı kanunun, işgal altındaki topraklarda Filistin varlığını yok saymayı hedefleyen ırkçı bir yasa olduğu vurgulandı.

Açıklamada yasanın onaylanmasının, İsrail'in kendi istediği statüyü dayatma çabası ile kibrinin neticesi aynı zamanda ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının yansıması olduğu kaydedildi.

-Yahudi ulus devlet yasası ne getiriyor?

İsrail meclisinde 19 Temmuz'da çok az bir oy farkıyla kabul edilen Yahudi ulus devlet yasası, iki farklı vatandaş modeli öngörüyor. Buna göre, 8 milyonu aşkın nüfuslu ülkenin yüzde 20'den fazlasını oluşturan Arapların ikinci sınıf vatandaş konumuna düşeceği belirtiliyor.

Hâlihazırda uygulamada var olduğu belirtilen ayrımcı politikaları hükme bağladığı eleştirileri yöneltilen yasayla, Arapça resmi dil olmaktan çıktı ve ülkenin tek resmi dili İbranice oldu. Bununla birlikte yasanın en çok tepki çeken diğer maddeleri arasında şu hükümler yer alıyor:

Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir, İsrail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi ana vatanıdır, dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail'e dönme hakkı vardır, Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılacaktır ve İsrail'in başkenti Kudüs'tür.

Yasada, "İsrail, tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi ana vatanıdır." denilerek Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihi varlığı ve haklarının da görmezden gelinmiş olduğu dile getiriliyor.

İsrail, dünyanın değişik bölgelerinde bulunan Yahudileri İsrail'e gelip yerleşmeye teşvik ederken, 1948'de vatanlarından sürdüğü Filistinlilere geri dönme hakkını tanımayı ise reddediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :