Irak'taki sığınmacıların durumu

Irak'taki sığınmacıların durumu

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Caf:"Şimdiye kadar yerinden edilen sığınmacıların yarısına yakını evine geri döndü""Türkiye'den yaklaşık 4 bin kişiyi, Suriye'den de yaklaşık 27 bin kişiyi geri getirdik"

BAĞDAT (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ saldırıları nedeniyle yerlerinden olan sığınmacıların yaklaşık yarısının evlerine döndüğü belirtildi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım el-Caf, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, sığınmacıların eve dönüş süreciyle ilgili bilgi verdi. Caf, "Şimdiye kadar yerinden edilen sığınmacıların yarısına yakını evine geri döndü. Eve dönüş süreci devam ediyor." dedi.

Musul'a bağlı Türkmenlerin yaşadığı Telafer'e çok sayıda sığınmacının geri döndüğünü ifade eden Caf, "Türkiye'den yaklaşık 4 bin kişiyi, Suriye'den de yaklaşık 27 bin kişiyi geri getirdik." diye konuştu.

Bakan Caf, 2017 yılında ülkenin çeşitli yerlerinde kurulan 24 kampın, buralarda yaşayan sığınmacıların evlerine dönmesi sonucunda kapatıldığını aktardı.

Bölgesel verileri paylaşan Caf, ülkenin batısındaki Enbar'a dönüşün yüzde 62, Bağdat civarındaki (Sünni) bölgelere yüzde 22, ülkenin doğusundaki Diyala'ya yüzde 52, Salahaddin'e yüzde 89 oranında gerçekleştiğini, Musul ve bazı çevre bölgeleriyle Kerkük'e ise dönüş oranının az olduğunu söyledi.

Caf, Salahaddin'e bağlı Yasrup bölgesi gibi bazı yerlerde ise aşiret kavgaları nedeniyle dönüşlerin gerçekleşmediğini dile getirdi.

- Kamplarda da oy kullanılacak

Öte yandan Iraklı Bakan, kamplarda kalan sığınmacıların mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerde oy kullanabileceği bilgisini de verdi.

Caf, Irak Yüksek Seçim Komiserliği'nin kamplarda kalanların seçimlerde oy kullanması için bin adet seyyar seçim merkezi kuracağını söyledi.

Terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014'te Irak'ın Musul, Enbar, Kerkük'ün güneyi ve doğusundaki Diyala'nın bazı bölgelerini ele geçirmesi ve ardından gelen askeri operasyonlardan dolayı büyük bölümü Sünnilerden oluşan yaklaşık 5 milyon kişi yerinden edilmişti.

Evlerini terk eden sığınmacıların bir kısmı Bağdat ve güneydeki illere, diğer bölümü ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yerleşmişti. Ülkenin kuzeyindeki sığınmacıların bazısı da Türkiye ve Suriye'ye göç etmek zorunda kalmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :