Irak'taki olaylar

Irak'taki olaylar

Kerkük'te DAEŞ'in elindeki Havice ilçesinden kaçan vatandaşlar, Peşmergenin kontrolündeki güvenli bölgelere sığınıyor- Güvenlik güçlerinden alınan bilgilere göre, 5 gün içinde 6 bin kişi DAEŞ'ten kaçtı

KERKÜK (AA) - Kerkük'te DAEŞ'in elindeki Havice ilçesinden kaçan halk, Peşmergenin kontrolündeki güvenli bölgelere sığınıyor.

Peşmerge güçlerinin çarşamba günü Kerkük'ün 45 kilometre güneyindeki Dakuk ilçesinde başlattığı operasyon kapsamında 11 köyü DAEŞ'ten alması üzerine, örgütün elindeki Havice, Zap ve diğer yerlerde yaşayan vatandaşlar güvenli bölgelere doğru kaçıyor.

Dakuk'a bağlı Haftagar köyünde konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Dakuk Sorumlusu İdris Adil, 5 gündür süren kaçışlara ilişkin bilgi verdi.

Güvenlik güçlerinden alınan bilgilere göre 5 gün içinde 6 bin kişinin Peşmergenin kontrolündeki bölgelere sığındığını belirten Adil, "Bunların tümü DAEŞ'in kontrolündeki köylerden kaçan insanlar. Uzak köylerden ve bölgelerden gelen vatandaşlarımız da var. Havice ilçesi, Reşad ve Abbabi nahiyelerinden gelenler çoğunlukta" dedi.

 Vatandaşların "DAEŞ'in zulmünden kaçmak için fırsat kolladığını" ileri süren Adil, "Buradaki onlarca aile, iki saat içinde geldi. Fırsatını bulan DAEŞ'in zulmünden kaçıyor. Peşmerge ilerleyişini sürdürdükçe terör örgütünden kaçışlar da artıyor" ifadelerini kullandı.

Dakuk Polis Müdürü Yardımcısı Yüzbaşı Necim Abdullah da AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Peşmerge ve asayiş güçleri, gece gündüz sığınmacıların can güvenliğini sağlıyor. Gelen sığınmacıların Kerkük'e girişini kolaylaştırmak için talimat aldık. O nedenle konuya önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

Dakuk'a bağlı Elbu Necm sakinlerinden Şeyh Halaf Nayıf, şunları söyledi:

"Koalisyon güçleri ve Peşmergenin DAEŞ'e düzenlediği operasyonda örgütün bulunduğu köyler yerle bir edildi. Peşmerge, sivillerin olduğu köylere operasyon düzenlemedi. Bizi burada çok iyi karşıladılar."

Ailesiyle DAEŞ'in kontrolündeki Haşişe köyünden kaçan İbrahim Nayıf ise, "Durumumuz çok kötü. Kaçışımız zor oldu. Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları bölgede uçuş yapınca DAEŞ militanları gizleniyor. Biz de bunu fırsat bilip gece saatlerinde köyden kaçtık" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı