Irak'taki gösteriler

Irak'taki gösteriler

Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve güvenlik sorunu, Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda protesto edildi

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ta toplanan binlerce kişi, ülkede yaşanan ekonomik kriz ve güvenlik sorununu protesto etti. 

Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericiler, Başbakan Haydar el-İbadi tarafından alınan reform kararlarının "bir an önce" yürürlüğe girmesini istedi. 

Ellerinde Irak bayrakları olan göstericiler, "yolsuzluk terörizmdir", "sivil hükümet istiyoruz", "sorumlular yargılansın", "yargıda reform" sloganlarını attı. 

AA muhabirine konuşan aktivist Dina el-Tayi, Başbakan İbadi tarafından alınan reform kararlarının uygulanmasını istediklerini belirterek, "Reform kararlarına hiçbir zaman bu şekilde açık bir destek verilmemişti. Irak'ın dini mercileri, sivil toplum kuruluşları ve hükümet, reforma sahip çıktı. Bu çağrıların hepsi sivil bir hükümetin meydana gelmesine vesile olacaktır" dedi.

Göstericilerden Saad Salih de Irak'taki yargı sisteminin "çok kötü" olduğunu savunarak şöyle konuştu:

 "Iraklıların bu krizden çıkabilmesi için yolsuzluk davalarının en kısa sürede sonuçlandırılması gerekiyor. Bu davalarda halkın çıkarına olacak kararlar alınmalı. Irak'ın Saddam rejiminden kurtarılmasından bu yana 13 yıl geçti. Bu sürede maalesef hatalar ve yolsuzluklar yapıldı. Halk, yanlış siyasetten dolayı çok büyük bir tükenme sürecine girdi."

Yaşanan ekonomik ve güvenlik krizinden dolayı birçok Iraklı gencin Avrupa'ya kaçmak istediğini aktaran Salih, "Ülkenin ne durumda olduğunun en iyi ispatı belki de budur" ifadesini kullandı. 

Öte yandan Necef, Babil, Kerbala, Diyala, Nasriye ve Basra kentlerinde de halk gösterileri düzenlendi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı