Irak'taki gelişmeler

Irak'taki gelişmeler

Diyarbakır'dan Irak'ın kuzeyindeki kentlere yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları, yaşanan gerginliğe rağmen seferlerini sürdürüyor

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'dan Irak'ın kuzeyindeki kentlere yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları, yaşanan gerginliğe rağmen seferlerini sürdürüyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplarının neden olduğu şiddet ortamı nedeniyle tedirginliğin yaşandığını belirten otobüs firması yetkilileri, buna rağmen seferlerin devam ettiğini bildirdi.

Diyarbakır, Mardin ve Van gibi Irak sınırına yakın şehirlerden, Irak'ın Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük kentlerine her gün düzenli olarak karşılıklı seferler düzenleniyor.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı'ndan geçen araçların kullandığı güzergahta herhangi bir güvenlik sıkıntısının bulunmadığı ifade ediliyor.

- Çatışmalar, etkilemedi

İpekyolu Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü’nün yayınladığı verilere göre, Haziran ayında başlayan çatışmalara rağmen Irak'a kara yolu ile Habur Sınır Kapısı’ndan geçiş yapan yolcu ve araç sayısında ciddi bir değişiklik olmadı.

Habur'dan giriş çıkış yapan araç yapısı 2013 yılı Haziran ayında 158 binin üzerindeyken, 2014 yılı Haziran ayı verilerinde 165 bin 378 olarak açıklandı. 2013 yılında Habur Sınır Kapısı'ndan 2 milyon civarında araç, giriş çıkış yaparken, bu rakam yolcu sayısında 3 milyon 400 binin üzerinde kaydedildi.

- Irak'a ihracat geriledi

Irak'ta Haziran ayından bu yana yaşanan çatışmalar, Türkiye’den bölgeye yapılan ticareti olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’nin 2013 yılında 12 milyar dolar ihracat yaptığı Irak, Almanya’nın ardından en büyük ikinci pazar konumunda. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Haziran ayında Irak’a yapılan ihracat yüzde 21 geriledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı