Irak'taki Çatışmalar

Irak'taki Çatışmalar

Kerkük'ün güneyinde Türkmenlerin yaşadığı Beşir nahiyesinin kurtarılması için yürütülen operasyonda henüz netice alınamadı- Türkmenler, yeterli hava desteğinin sağlanmaması nedeniyle koalisyon güçleri ve Irak ordusunu eleştiriyor

KERKÜK (AA) - Irak'ta Peşmerge birlikleri ve Şii milislerden oluşan El-Haşdu'ş-Şabi (Halk Topluluğu) güçlerinin, Kerkük'ün güneyinde Türkmenlerin yaşadığı Beşir nahiyesini kurtarmak için başlattığı operasyonda henüz sonuç alınamadı. Türkmenler, Beşir'in kurtarılmasında yeterli hava desteğinin sağlanmadığı gerekçesiyle koalisyon güçleri ve Irak ordusunu eleştiriyor.

Yürütülen operasyonda aktif olarak rol alan Iraklı milletvekili Falih Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, operasyona yeterli hava desteğinin sağlanmaması nedeniyle koalisyon güçleriyle Irak ordusunu eleştirdi. 

Hasan, bölgenin DAEŞ'ten temizlenmesi için geniş kapsamlı ve üç ayrı koldan operasyon başlattıklarını belirtti.  Bir ay önce bölgedeki tüm köylerin kurtarılmasına rağmen Beşir kurtarılamadığına dikkati çeken Hasan, bin 700 hanelik nahiyenin stratejik konumundan dolayı hem kendileri hem de DAEŞ için önemli olduğunu ifade etti.

Amirli, Diyale, Tikrit, Beyci ve Curfer el-Sahır bölgelerindeki hava desteğini Beşir'de göremediklerini vurgulayan Hasan şunları kaydetti: "Bunun mutlaka bir açıklaması vardır diye düşünüyoruz. Her şeye rağmen gönüllülerimize güveniyoruz. Kerküklülerin desteği ile bu nahiye mutlaka kurtarılacaktır." 

El-Haşdu'ş-Şabi Kerkük Cephesi basın sorumlulularından Ali Hüseyni de operasyonun devam ettiğini belirterek, Beşir nahiyesi kurtarılıncaya kadar geri dönmeyeceklerini ifade etti.

DAEŞ militanlarının dört taraftan kuşatıldığını ve hiçbir yere kaçamayacaklarını, bu nedenle de intihar eylemleriyle zayiat vermeye çalıştıklarını dile getiren Hüseyni, DAEŞ'in cephe hattında bomba yüklü araçla düzenlediği intihar eyleminde 2 gönüllü milisin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığını kaydetti.

AA muhabirinin Peşmerge kaynaklarından edindiği bilgilere göre çatışmalarda 20 DAEŞ militanı öldürüldü, 32 militan da yaralandı. Öte yandan bir mayının patlaması sonucu 5 Peşmerge ile 4 polisin öldüğü, 8 Peşmerge ve 7 polisin de yaralandığı öğrenildi.

Kaynak:Haber Kaynağı