Irak'taki çatışmalar

Irak'taki çatışmalar

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Garavi:

BAĞDAT (AA) - Terör örgütü IŞİD'in, etkinliğini sürdürdüğü Irak'ın Salahaddin vilayetinde, sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı ileri sürüldü. 

Irak Parlamentosuna bağlı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Fadıl el-Garavi, yaptığı yazılı açıklamada, "IŞİD, Salahaddin vilayetinde başta kadın ve çocuklar olmak üzere sivillere yönelik yeni ihlaller ve ciddi suçlar işledi. Örgüte bağlı çeteler, sivilleri alıkoyarak, bölgelerinden çıkışlarını engelliyor ve onları canlı kalkan olarak kullanıyor" ifadesini kullandı. 

IŞİD militanlarının, "insani yardımların sivillere ulaşmasını engellediğini, bazı sivilleri öldürüp toplu mezarlara naklettiği, resmi kurum, yol ve araçlara patlayıcılar yerleştirdiğini" savunan Garavi, kentten göç eden sivillerin sayısının çok fazla olduğunu, bu durumun, hükümet ve ilgili kuruluşların acil yardım yapmasını gerektirdiğini vurguladı.

Uluslararası topluma, Salahaddin vilayetinde IŞİD kuşatması altındaki sivillere insani yardım için hava koridoru açılması çağrısı yapan Garavi, Irak parlamentosundan, IŞİD'in Salahaddin vilayetinde yaptıklarını "insanlık suçu ve soykırım" olarak kabul eden bir karar almasını talep etti.

Terör örgütü IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor. Irak'ta IŞİD'in, Musul'u ve Salahaddin'in kent merkezi dahil bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile IŞİD arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. Ordu ile Peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı