Irak'taki çatışmalar

Irak'taki çatışmalar

Kerkük'ün Dakuk ilçesinde Peşmerge güçleriyle IŞİD militanları arasındaki çatışmalarda, IKBY silahlı güçleri, gün içerisinde kontrol altına aldıkları köylerden çekilmek zorunda kaldı

KERKÜK (AA) - Irak'ın Kerkük kentine bağlı Dakuk ilçesindeki çatışmalar devam ediyor. Peşmerge güçleriyle terör örgütü IŞİD militanları arasındaki çatışmalarda 3 Peşmergenin hayatını kaybettiği, 15 militanın da öldürüldüğü bildirildi.   

Dakuk'ta gün boyu süren çatışmalarda, sabah saatlerinde üstünlük Peşmerge güçlerindeyken akşam saatlerinde durum tersine döndü. Dakuk'un Vahde ve Said köylerinin kontrolü Peşmergeye geçmesine rağmen daha sonra IKBY silahlı güçleri bu köylerden çekilmek zorunda kaldı. 

İntihar eylemcisi endişesi ve evlere döşenmiş bomba ihtimali nedeniyle Peşmerge güçleri, daha önce ele geçirdikleri köyleri terk etmek zorunda kaldı. Şu anda Peşmergeler, Vahde ve Said köylerini kuşatmış durumda. Çatışmaların IŞİD'in lehine seyir değiştirmesi üzerine akşam saatlerinde Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı helikopterler Dakuk üzerinde uçuş yaptı ve IŞİD militanlarının bulunduğu noktaları bombaladı.

Dakuk Polis Müdürü Albay Kawa Garip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmaların şiddetlenerek sürdüğünü söyledi. Garip, Peşmergelerin sabahki durumun aksine bir ölçüde geri çekilip köyleri kuşatma altında tutmaya çalıştığını belirterek, "Çatışmalarda 3 askerimiz şehit oldu, 18'i de yaralandı. 2 Peşmergemiz IŞİD bayrağını indirmek istedikleri sırada pusuya düşürülerek şehit edildiler" dedi. 

Kerkük Sağlık Dairesi Müdürü Dr. Sabah el-Davut da çatışmalarda yaşamını yitiren 3 Peşmergenin cenazelerinin Kerkük Adli Tıp morguna kaldırıldığını yaralı olan 18'nin ise çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını kaydetti. 

Bu arada çevre köylerdeki çatışmalara rağmen Dakuk ilçe merkezinde durumun sakin olduğu ifade edildi. Irak Türkmen Cephesi Dakuk Sorumlusu Ali Cafer, "İlçemizde korku ve tedirginlik yok ancak yine de olası bir IŞİD saldırısına karşın herkes silahlandı. Eli silah tutan herkes teyakkuzda bekliyor. İlçedeki Türkmenler de kendilerini koruyacak önlemleri aldı" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı