Irak'ta, sivilleri öldürmekle suçlanan Blackwater çalışanları

Irak'ta, sivilleri öldürmekle suçlanan Blackwater çalışanları

Blackwater'ın eski çalışanının avukatı, Irak polisinin kanıtları ortadan kaldırdığını bildirdi

WASHINGTON (AA) - Irak’ta 2007 yılında hiçbir gerekçe olmadan kasten ateş açarak sivilleri öldürmekle suçlanan Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater çalışanları hakkında ABD'de görülen davada savunma avukatı, Irak polisinin bu suçlamayı kanıtlayacak delilleri ortadan kaldırdığını bildirdi. 

Haziran ayında görülmeye başlanan davada, eski Blackwater çalışanı Paul Slough'u temsil eden savunma avukatı Brian Heberlig, Irak ulusal polisinin, olay yerindeki kanıtları ortadan kaldırdığından işin aslının hiçbir zaman bilinemeyeceğini belirtti. 

Savcı Anthony Asuncion, federal jüriye, Blackwater çalışanlarının yedi yıl önce Bağdat’ın Nisur Meydanı’nda düzenlediği saldırının, ardında "kanlı, delik deşik edilmiş cesetler" bıraktığını söylemişti. 

ABD’deki tahkikat jürisi mayıs ayında Nicholas Slatten adlı eski Blackwater çalışanının birinci derece cinayet suçlamasıyla yargılanmasına karar vermişti. Jürinin kararı, Slatten hakkındaki suçlamaların zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşürülmesine ilişkin daha önce açıklanan bir mahkeme kararından haftalar sonra gelmişti.

Slatten ve Slough ile yine iki eski Blackwater çalışanları Dustin Heard ve Evan Liberty, Eylül 2007’de ateş açarak 14 sivili öldürdükleri, 12’den fazla sivili yaraladıkları iddiasıyla yargılanıyor.

Sanık avukatları, direnişçilerin silahlı saldırısına uğrayan çalışanların, kendilerini savunmak için ateş açtığını savunuyor. 

Slatten, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapisle cezalandırılabilir, diğer sanıklar da en az 30 yıl hapis cezası alabilir. 

Blackwater özel güvenlik şirketi, Amerikan Deniz Kuvvetleri bünyesindeki özel birliklerde görev yapmış Erik Prince tarafından 1997’de kuruldu. Irak’ın başkenti Bağdat’ta Amerikalı diplomatları korumakla görevlendirilen şirket, 16 Eylül 2007’de, dünya kamuoyunda ABD’ye yönelik öfkenin alevlenmesine yol açan sivillere silahlı saldırıdan sonra basının gündemine oturdu. Şirket, bu olaydan sonra adını önce 2009’da “Xe Service”, daha sonra da 2010’da “Academi” olarak değiştirdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı