Irak'ta parlamento seçimlerine doğru

Irak'ta parlamento seçimlerine doğru

İkametleri Enbar, Diyala ve Musul'da olan ancak şiddet olayları nedeniyle Süleymaniye'de yaşayan 200 kişi, elektronik oy kartını alamadıklarını ileri sürerek protesto gösterisi düzenledi

 Irak'ın Süleymaniye kentinde 30 Nisan'daki parlamento seçimleri öncesi elektronik oy kullanma kartını alamayan bir grup vatandaş, hükümeti protesto etti. 

İkametleri Enbar, Diyala ve Musul'da olan ancak şiddet olayları nedeniyle Süleymaniye'de yaşayan 200 kişi, oy kullanamayacağını öne sürerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) tepki gösterdi. YSK Süleymaniye temsilciliği önünde toplanan grup üyeleri, seçim kartlarını alamadıklarını ifade ederek, sorunlarının çözülmesini istedi.

YSK Başkanıyla görüşmek isteyen grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Tartışmanın uzaması üzerine YSK'dan bazı görevliler araya girerek, grup üyelerinin sakinleşmesini sağladı. Yetkililer, gruptan taleplerini içeren bir dilekçe yazmalarını istedi.

- Hükümet, Sünnilere elektronik kart vermiyor iddiası 

Diyala'dan Süleymaniye'ye gelen Hasan Abdurrahman isimli Iraklı, merkezi Bağdat hükümetinin, keyfi oy kartlarını göndermediğini öne sürerek, "Hükümet, Sünni adayların daha az oy alması ve parlamentodaki temsil güçlerinin zayıflaması için bunu yapıyor. Diyala, Enbar ve Musul'da daha çok Sünnilerin kartları yok. Biz bunun bilinçli bir politika olduğunu düşünüyoruz. Amaç Sünnileri sandıktan uzaklaştırmaktır" dedi. 

YSK'dan yapılan açıklamada ise elektronik kart dağıtımının 4 ay önce başladığı, her vatandaşın kayıtlı olduğu ilden kartını alması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, Süleymaniye'ye dışarıdan gelen elektronik karta sahip vatandaşların da kendilerine ayrılan sandıktan oy kullanabilecekleri kaydedildi. 

- Elektronik sistem ilk defa kullanılacak

Irak'ta ilk defa bu seçimlerde elektronik kartlar kullanılacak. Merkezi hükümet, bu sistemi İspanyol şirketi Indra'dan aldı. 21 milyon 500 bin seçmen, oylarını elektronik kartlarla kullanacak. Henüz kart almayanların perşembe akşamı mesai bitimine kadar ilgili dağıtım merkezlerine başvurması gerekiyor.   

Öte yandan Süleymaniye'de 1 milyon 161 bin kayıtlı seçmenden, 180 bin kişinin, henüz oy kartlarını almadıkları bildirildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı