Irak'ta IŞİD'e karşı operasyonlar

Irak'ta IŞİD'e karşı operasyonlar

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Irak Başbakanı Abadi ile görüştü

WASHINGTON (AA) - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Enbar ve Salahaddin vilayetlerindekiler de dahil olmak üzere Irak'ta IŞİD militanlarına karşı devam eden askeri operasyonlar hakkında Irak Başbakanı Haydar Abadi ile telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın görüşmede, "Tikrit yakınlarındaki operasyonu başlatmadan önce ulusal cephe inşa ettikleri için" Irak Başbakanı Abadi ve diğer Iraklı liderleri övdüğü belirtildi.

Irak hükümetinin, Salahaddinli savaşçıların kendi bölgelerini geri alma girişimine katılmalarını sağlama çabalarına dikkati çeken Biden'ın, sivillerin korunması ve tüm silahlı grupların devlet kontrolü altında hareket etmesi için Abadi'nin yaptığı çağrıdan özellikle memnuniyet duyduğunu kaydedildi.

- "Mezhepsel gerilimleri artırmamalı"

Amerikalı yetkililer, Irak güçleri tarafından IŞİD'in kontrolündeki Tikrit kentini geri almak için başlatılan ve ABD öncülüğündeki koalisyonun yer almadığı geniş kapsamlı operasyonda İran ve Şii milislerin varlığının, mezhepsel gerilimleri tırmandırabileceğinden duyulan endişeyi dile getirdi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde söz konusu operasyonun, "Mezhep güdümlü ve intikam peşindeki kişiler tarafından bahane ya da kılıf olarak kullanılmaması gerektiğini" vurguladı. Earnest, "Bu, ülkenin dokusuna zarar verir ve Iraklıların ülkelerine yönelik bu tehditle mücadele yeteneğini zayıflatır" dedi.

İranlı güçlerin de operasyona dahil olduğunu bildiklerine kaydeden Earnest, "En başından beri söylediğimiz gibi, ABD, İranlılarla askeri koordinasyon içerisinde olmayacak. Ancak bazı İranlı askeri personelin (operasyona) dahil olması gerçeği, Iraklıların bu operasyonun kapsayıcı ve çok mezhepli olmasını sağlamaya yönelik önceliklerini değiştirmez" diye konuştu.

- "Koalisyon, Musul operasyonuna destek sağlayabilir"

Earnest, Tikrit'teki operasyonun Musul'u geri almak için planlanan saldırının bir "provası" olup olmadığına yönelik bir soruyu yanıtlarken de Musul'da herhangi bir operasyona Iraklı güçlerin öncülük edeceğini ve operasyonun zamanlamasına da Iraklı askerle siyasi liderlerin karar vereceğini belirtti.

Musul'daki operasyonun da çok mezhepli olmasını ve ülkenin çeşitliliğini yansıtmasını beklediklerini ifade eden Earnest, gerekli olduğu takdirde ABD öncülüğündeki koalisyonun da operasyona destek verebileceğini söyledi.

Earnest, "Musul'a yönelik bir operasyonun koalisyon hava saldırılarıyla desteklenmesi olasılığına sahip olduğu bir senaryoyu tasavvur edebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı