Irak'ta Havice'yi DAEŞ'ten geri alma operasyonu

Irak'ta Havice'yi DAEŞ'ten geri alma operasyonu

Kerkük Sünni Arap Milletvekili Muferci:- "Havice operasyonu, Kerkük'ün güvenliği ve Musul operasyonunun başlaması açısından kilit öneme sahip. Bu operasyonun tamamı ordunun komutasında olacak"

KERKÜK (AA)- Terör örgütü DAEŞ'in iki yıldır elinde tuttuğu Irak'ın Kerkük kentine bağlı Havice ilçesine yönelik kurtarma operasyonunu Irak ordusunun yürüteceği bildirildi.

Kerkük'te basın toplantısı düzenleyen Kerkük Milletvekili Halid Muferci (Arap Sünni) , "Havice operasyonu, Kerkük'ün güvenliği ve Musul operasyonunun başlaması açısından kilit öneme sahip. Bu operasyonun tamamı ordunun komutasında olacak." dedi.

Irak ordusunun yöneteceği söz konusu operasyona Peşmerge, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi, federal polis gücü ve terörle mücadele ekiplerinin de destek vereceğini ifade eden Muferci, "Havice operasyonunda ön cepheye ordunun dışında kimsenin katılmasını olumlu bulmuyoruz. Bu operasyonda Havice halkının da kendisini savunması açısında katılmasını istiyoruz. Bölge halkından oluşan 750 kişi eğitimini tamamladı." diye konuştu.

- "Havice'de DAEŞ etkinliği azaldı"

Muferci, Havice operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havadan destek vermesinin önemine değinerek, "Son iki haftada koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının bombardımanı sayesinde Havice ve etrafındaki DAEŞ hedefleri ciddi anlamda yok edildi. Havice ilçe merkezinde DAEŞ etkinliği oldukça azaldı. Operasyonun kısa süreceğine inanıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Havice ilçesindeki yaşam şartlarının gittikçe kötüye gittiğine işaret eden Muferci, şunları kaydetti:

"Havice ilçesi son iki yılın en zor günlerini yaşıyor. Halk yiyecek ve içecek bulamaz durumda. Gıda ve içeceklerin fiyatları oldukça yükseldi. DAEŞ, halka yönelik baskı ve infazlarını artırdı. Halk ilçeyi terk etmek için meşakkatli yollardan geçmek zorunda. Her gün 100'den fazla insan Kerkük'e sığınıyor.''

Kerkük'ün 55 kilometre güneybatısında ve tamamı Sünni Araplardan oluşan Havice ilçesi, Haziran 2014 tarihinden buyana DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :