Irak'ta ağustos ayındaki çatışmaların bilançosu

Irak'ta ağustos ayındaki çatışmaların bilançosu

UNAMI:- "Başta terör örgütü DAEŞ olmak üzere silahlı gruplar ile hükümet güçleri arasında geçen ağustos ayında çıkan çatışmalarda 691 kişi öldü, 2 bin 16 kişi yaralandı"

BAĞDAT (AA) - Irak'ta geçen ağustos ayında başta terör örgütü DAEŞ olmak üzere silahlı gruplar ile hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda 691 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 16 kişinin yaralandığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI), hazırladığı raporda, "Başta terör örgütü DAEŞ olmak üzere silahlı gruplar ile hükümet güçleri arasında geçen ağustos ayında çıkan çatışmalarda 691 kişi öldü, 2 bin 16 kişi yaralandı." ifadesine yer verildi.

Ağustos ayındaki çatışmalarda 473 sivilin öldüğü, 813 sivilin yaralandığı ifade edilen raporda, aralarında Peşmerge güçlerinin de bulunduğu güvenlik kuvvetlerinden ise 218 kişinin hayatını kaybettiği, 203 kişinin yaralandığı kaydedildi.

- En çok Bağdat ve Musul'da

Ülke genelinde ağustos ayındaki çatışmalarda en fazla can kaybıyla birinci sırada yer alan başkent Bağdat'ta ağustos ayında 231 kişinin öldüğü, 676 kişinin yaralandığı aktarılan raporda, ikinci sıradaki Musul'da ise 116 kişinin öldüğü, 83 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Raporda sözlerine yer verilen BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ise çatışmalardaki kayıpların hız kesmeden devam ettiğini ve kayıpların sayılarının hala yüksek olduğunu vurgulayarak, söz konusu şiddet olaylarından en fazla etkilenenlerin siviller olduğunu dile getirdi.

Birkaç gün önce Kerbela'daki düğün merasimi ve başkentteki bombalı saldırılara dikkati çeken Kubis, bu tür terör olaylarını şiddetle kınadığını ifade etti.

Tüm tarafları, sivilleri korumak için çaba harcamaya çağıran Kubis, Iraklılardan da amansız şiddet olayları karşısında birlik ve beraberlik içinde olmalarını istedi.

UNAMI, Irak'ta temmuz ayında çıkan çatışmalarda, 749 kişinin öldüğünü, 2 bin 207 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :