Irak ve Suriye tezkeresi TBMM Genel Kurulunda

Irak ve Suriye tezkeresi TBMM Genel Kurulunda

MHP Antalya Milletvekili Günal:"Huzurun ve barışın gelmesi, bölgenin sükunete kavuşması ve insani dramların sona ermesi için Fırat Kalkanı Operasyonu, hedefleri sınırlı olmakla birlikte önemli bir adımdır. Bu adımın her iki ülkenin de bütün terör örgütler

TBMM (AA) - MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Huzurun ve barışın gelmesi, bölgenin sükunete kavuşması ve insani dramların sona ermesi için Fırat Kalkanı Operasyonu, hedefleri sınırlı olmakla birlikte önemli bir adımdır. Bu adımın her iki ülkenin de bütün terör örgütlerinden temizlenmesi için devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz." dedi.

Günal, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde MHP Grubu adına söz aldı.

MHP’nin bölgesinde yaşanan gelişmelere bakış açısının temelinde, öncelikli olarak, Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması, milli çıkarlarının korunması ve gerçekleştirilmesinin yattığını belirten Günal, ikinci hususun da bölgede yaşanan kargaşa, kaos ve çatışmaların sona erdirilmesi olduğunu söyledi.

Sorunların çözümü için bölge ülkeleriyle ve uluslararası toplumla birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Günal, "Üçüncü ve diğer önemli bir husus ise bölgemizde yaşanan çatışmaların yol açtığı insani dramı sona erdirmek, evini, yurdunu terk ederek mülteci konumuna düşen insanların kendi vatanlarında rahat ve huzur içinde yaşamalarını temin etmek için her türlü sorumluluğu almak ve samimi çözüm arayışlarını desteklemektir." diye konuştu.

Türkiye'nin bir taraftan DAEŞ, diğer taraftan ise PKK ile istikrarsızlaştırılıp bir iç savaşa sürüklenmek istendiğini dile getiren Günal, bunun önlenmesi için Türkiye sınırları dışında yuvalanan bu terör yapılarının yok edilmesinin gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonuyla DAEŞ ile mücadele etmesinin bu planı boşa çıkartmak için yeterli olmadığını, Suriye’deki istikrarsızlık nedeniyle müttefiklerin de desteğini alarak kendisine kukla bir terör devleti kurma hayali peşinde koşan PKK’nın bütün terör yuvalarının, Fırat’ın doğusu-batısı gibi bir ayırma gitmeden yok edilmesi gerektiğinin altını çizen Günal, "Fırat Kalkanı Operasyonu bir kez daha göstermiştir ki IŞİD ile mücadele ettiğini söyleyen aktörlerin hiçbirinin gerçek niyeti IŞİD’i ortadan kaldırmak değildir; IŞİD ve PKK’yı bir kaldıraç gibi kullanarak bütün bölgeyi istikrarsızlaştırmaktır." dedi.

Suriye’nin DAEŞ’den temizlemesinin elzem olduğunu ancak bunun hem PKK’nın hem de yeni terör gruplarının bölgede hakimiyet elde etmesine yol açmayacak şekilde yapılması gerektiğine dikkati çeken Günal, "Dolayısıyla PKK/PYD’nin etkinlik kurduğu alanlar da temizlenmeli, sınırımızın hemen dibindeki Afrin de bu temizliğe dahil edilmelidir. Fırat’ın doğusunda PKK’nın özgürce terörist faaliyetler içinde bulunmasına izin verilmemelidir. IŞİD ve PKK/PYD/YPG gibi örgütlerden Suriye temizlendikten sonra nasıl bir Suriye’nin kurulacağına Suriye’deki insanlar karar vermelidir." ifadesini kullandı.

-"IŞİD ve PKK ile mücadeleden bir an bile geri durulmamalıdır"

MHP olarak, gerek Suriye’de gerek Irak’ta yaşanan gelişmelere hem bölgenin hem de Türkiye’nin istikrarı ve güvenliği açısından baktıklarını belirten Mehmet Günal, şunları kaydetti:

"IŞİD ve PKK’nın temizlenmesi için elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğimizi bir kez daha huzurlarınızda dile getiriyoruz. Gerek Irak’taki, gerek Suriye’deki başta Türkmen kardeşlerimiz olmak üzere Arapların, Kürtlerin, Sünni veya Şii fark etmez, her mezhepten insanın huzur ve barış içinde yaşaması bizim birinci önceliğimizdir. Huzurun ve barışın gelmesi, bölgenin sükunete kavuşması ve insani dramların sona ermesi için Fırat Kalkanı Operasyonu, hedefleri sınırlı olmakla birlikte önemli bir adımdır. Bu adımın her iki ülkenin de bütün terör örgütlerinden temizlenmesi için devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bunun için de bütün taraflarla görüşme yapmanın ve uluslararası bir inisiyatifi harekete geçirmenin yerinde olduğunu düşünüyoruz. Lakin ülkemizin güvenliği söz konusu olduğunda, içeride de dışarıda da her türlü riski almaktan çekinmeyeceğimizi bütün herkesin bilmesi gerekmektedir.

Hükümet IŞİD ve PKK ile kararlılıkla mücadele etmekten bir an bile geri durmamalıdır. Hükümet bu mücadelede samimi gayret gösterdiği ve belirlenen hedeflere ulaşmak için doğru yöntemler izlediği takdirde, MHP bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da destek verecektir. Partimiz, TBMM’nin gündemine gelecek tezkereye de her türlü eleştirisi saklı kalmak kaydıyla, bu hassasiyetle bakacak ve tercihini Türk milletinden yana kullanacaktır. Bahse konu olan Türkiye’nin güvenliği, tarihi hak ve çıkarlarıdır. MHP, Türk milletinin, Türk vatanının, Türk bayrağının ve bin yıllık kardeşlik hukukunun kutsal bir emanet gibi savunulmasını şart görmektedir."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :